Общинският съвет на Пловдив одобри тегленото на 24 милиона лева кредит за строителството на стадионите "Христо Ботев" и "Локомотив". С 35 гласа "за", 7 "против" и 6 "въздържал се" споразумението с "Уникредит Булбанк" АД за заема беше прието.

За двете спортни съоръжения ще бъдат отпуснати по 12 милиона лева.

Заместник-кметът по финансите Величко Родопски заяви, че договорът за строителството на стадион "Христо Ботев" е на обща стойност 53 милиона лева с ДДС.

Община Пловдив е получила уверението на строителя, че новите 12 милиона лева, отпуснати за съоръжението, ще бъдат достатъчни стадионът да бъде завършен във вид, който ще му позволи да бъде въведен в експлоатация и на него да се играят официални мачове през март догодина. Родопски допълни, че към месец септември тази година за "Колежа" са изразходвани 17 741 722 лева.

За стадион "Локомотив" пък до момента за усвоени 4 701 838 лева.

Заместник-кметът по финансите изрази увереност, че новите средства, които ще бъдат отпуснати за съоръжението в парк "Лаута", също ще бъдат достатъчни, за да може стадионът да бъде завършен в цялостен вид. Родопски уточни, че това вероятно ще се случи най-рано след една година.

Освен това съветът прие предложението Община Пловдив да започне процедура за придобиване на спортната зала "Строител" срещу сумата от 6 милиона лева с ДДС. "За" предложението гласуваха 27 съветници, шестима се обявиха "против", 15 - "въздържал се".

Заместник-кметът обясни, че след придобиване на собствеността, Община Пловдив иска да предостави залата на волейболния Марица и баскетболния Академик, като двата клуба ще поемат отговорност да я стопанисват и поддържат.