Австрийският национал Мартин Хинтерегер шокиращо се отказа от футбола в пика на своята кариера.

Решението му идва на 29-годишна възраст, седмици след спечелването на Лига Европа с екипа на Айнтрахт (Франкфурт), както и в момент, в който Хинтерегер е втори капитан на австрийския национален тим.

То не е продиктувано от травма или друг здравословен проблем, а от расистки обвинения към футболиста.

Хинтерегер стана обект на вълна от критики преди дни, когато стана ясно, че е бил съорганизатор на турнир в градчето Сирниц, откъдето започва футболният му път.

Проблемът е, че той е организирал турнира заедно с крайнодесния политик Хайнрих Сикл, известен с доста крайните си възгледи и речта на омраза към хората с различен етнос, религия и сексуална ориентация.

Сикл, за когото бяха изкаранни данни за участие в неонацистки организции в начлото на 90-те, е сред най-спорните обществени фигури в Австрия, а предполагаемата връзка на Хинтерегер с него изведнъж срина рейтинга на футболния национал.

Той се опита да обясни в социалните мрежи, че е участвал в организацията на любителския турнир с най-добри намерения, без да се интересува от спорната репутация на човека отсреща.

Това обаче не стопира критиките, като в крайна сметка след две Европейски първенства и 67 мача за родината, Мартин Хинтерегер се оттегля от футбола.

Освен това той има четири титли и четири купи на Австрия с Ред Бул (Залцбург), а с немския Айнтрахт спечели Лига Европа преди месец и попадна в идеалния тим на сезона.

"Нямам никаква идея за незаконни активности на фамилията Сикл. Аз просто исках да помогна с провеждането на един футболен турнир за хората.

Все пак мислите за отказване започнаха да витаят в главата ми още преди година. Не се чувствах достатъчно щастлив на терена, а след отпадането на Австрия в баражите за Мондиала, реших че няма какво повече да преследвам. Триумфът в Лига Европа бе перфектен момент да се оттегля в момент на личен връх.

Аз знам, че моите фенове са наясно, че организирах този турнир с най-добри намерения. Винаги съм бил далеч от политиката, няма намерение тепърва да се замесвам в тези среди.

Моето семейство и приятели знаят, че съм твърд противник на речта на омразата, както и на дискриминацията. Обидно е да бъда замесван с подобни хора.

Сега искам просто да се отдалеча. Благодаря на Айнтрахт, че ми позволи да се оттегля, въпреки годината договор, която имах", написа той.