Един от най-големите играчи в историята на исландския футбол Гилфи Сигурдсон се завърна на терена почти 24 месеца, след като за последен път игра професионално.

През май 2021-ва халфът бе титуляр за Евертън в края на сезона в английската Висша лига, а сега носи екипа на датския Лингби. С този клуб подписа в края на август, след като получи разрешение от властите на Великобритания да напуска страната.

А тази забрана бе наложена, след като през юли 2021-ва Гилфи бе арестуван по обвинение в педофилия след няколко сигнала от родители в региона на град Ливърпул.

Това доведе до криза и в семейството му, като временно бе разделен от съпругата му Александра, както и забрана да пътува извън Великобритания, докато тече разследването. Евертън пък "го замрази" и той дори не тренираше с първия отбор. Договорът му с този клуб изтече миналото лято.

През октомври 2022-ра официално съдебно дело още не бе започнало, а английските медии пишеха, че Сигурдсон е постигнал споразумения с апелиралите семейства и такова изобщо няма да има. Но забраната за напускане на страната остана в сила до април тази година.

Тогава тя бе свалена, както и всички обвинения, а исландецът започна да си търси отбор извън Острова, където - ясно - нямаше как повече да остане и да играе футбол.

Случаят е подобен на този с Мейсън Гринууд от Манчестър Юнайтед, който също не отиде на съд, но не игра футбол близо 2 години след обвинения в побой на приятелката му, като сега възобновява кариерата си в Испания с отбора на Хетафе.

Лингби от Дания предложи 12-месечен договор на играча със 78 мача за исландския национален тим, който наскоро навърши 34 години.

Дебютът му не бе запомнящ се - 20 минути като резерва при 1:1 срещу Вейле.