Футболните национали на САЩ направиха крачка към класиране за Мондиал 2022 в Катар, побеждавайки Хондурас с 3:0. С оглед на местата на двата тима в класирането - второто на американците и последното на карибците, този резултат не е изненадващ.

Но със сигурност нещото, което буди интерес от тази световна квалификация, е един от триковете, използвани от домакините. Американците играха в Минесота, където температурата бе -16 градуса! Доста неприятно за гостите, в чиято страна средната годишна температура варира между 25 и 30 градуса - в столицата Тегусигалпа най-студеният месец е януари с 25 градуса средна месечна температура.

Доста удобен, поне за домакините ход, нали така? Всички играчи на гостите излязоха максимално екипирани срещу студа, като в това число влизат клинове, ръкавици и дори качулки тип “балаклава”, с които карибците опитаха да оцелеят на кучия студ в американския север.

Снимка: Getty Images

Треньорът на Хондурас Ернан Гомес се принуди да напрви три смени на почивката, като две от тях са били заради ужасяващия студ, както той сам каза след мача. Преди началото на двубоя Гомес бе категоричен, че иска този двубой да свърши възможно най-скоро, защото това е мъчение за участниците, а не наслада.

Селекционерът на американците Грег Берхалтер пък оправда избора на Сейнт Пол, столицата на Минесота с това, че избраниците му са играли гостуване в Канада в неделя и разстоянието до Минесота е спестило време от път. 

В крайна сметка янките напълно резонно победих с 3:0 след голове на Уолкър Цимерман, Уестън МакКени и Кристиан Пулишич. Така те са на второ място в класирането с 21 точки, колкото има и Мексико, а начело е Канада с 25. 

Бившият шотландски национал и футболист на Челси и Селтик Крейг Бърли, който в момента е анализатор за американския гигант ESPN, обвини домакините в “дребен манталитет”.

“САЩ е огромна нация, но същевременно чисто футболно има дребен манталитет. Всеки играч би искал да се състезава при възможно най-добрите условия. Просто не се постъпва така, както постъпиха те”, каза Бърли.

Треньорът Берхалтер се оправда, че съдиите и гостите са получили дрехи, които ги да стоплят. Освен това сравни смразяващото домакинство с гостуванията в Карибския басейн, където по думите му жегата и влагата е непоносима.