30-годишният компютърен гений, който разби защитите на системата на УЕФА и извади на показ документи, които уличават централата в тъмни сделки, е обвинен в 147 различни престъпления. Руи Пинто ще се изправи пред съда в родната Португалия, след като бе екстрадиран от Унгария.

Повечето обвинения са за нелегално използване на поверителна информация и компютърен саботаж, като обвиненият може да влезе в затвора за срок до 12 години.

Адвокатът му защити своя клиен с аргументацията, че е действал в името на справедливостта по обществено значими теми и е защитал именно правото на обществеността да знае истината.

Пинто - ако се докаже, че той е извършителят, предаде на организацията Football Leaks и немското списание "Der Spiegel" огромна база данни (над 3.4 терабайта), съдържаща поверителни кореспонденции на УЕФА с Пари Сен Жермен и Манчестър Сити.

Те разкриха, че клубовете са избегнали наказание, което им се е полагало за нарушаване на Финансовия феърплей, като са сключвали доста съмнителни договорки с централата или са се скривали зад широкия гръб на компаниите, които притежават клубовете.

А именно държавните спортни концерни на Катар и ОАЕ, които реално притежават ПСЖ и Сити, са сред големите спонсори на УЕФА и ФИФА.

Португалските медии разкриха, че Пинто е извършвал услуги с пробиви на защитени компютърни бази данни и преди, като е считан за един от най-добрите в Европа.