Евертън се събуди с 10 точки по-малко в актива си и около клуба са се струпали черни облаци. Висшата лига изпълни тежката санкция на "карамелите", наложена от независима комисия заради нарушение на правилника за финансов контрол, който важи за английския елит. Той гласи, че всеки клуб може да декларира загуби до максимум 105 милиона английски лири в период от три години. Това се счита за достатъчно сериозен цикъл, за да изчистиш минусите, да акумулираш нови приходи и да балансираш книжата.

Евертън за периода 2019-2022 г. е на загуба със 124.5 милиона лири. Това надхвърля лимита с 19.5 милиона, което е пренебрежимо ниска сума, ако се гледа стандартът на харчене за играчи във Висшата лига. Това е един ляв защитник - преведено на трансферен език, въпреки че загубите не са натрупани само от дадени пари за футболисти, разбира се. Но като сравнение добре илюстрира, че не става дума за огромни задължения.

Клубът е дал достатъчно аргументи защо е надхвърлил допустимите загуби, като особено четири от тях изглеждат солидно:

- Стадионът, който Евертън строи, се е оскъпил допълнително заради нарастване на цените, а и в затрудненията в пандемията.

- Самата пандемия, която е променила бизнеса на всички клубове, а и не само на футбола.

- Санкциите срещу Русия, след които договорите с компании, свързани с един от съсобствениците Алишер Усманов са станали невалидни и са изпуснати калкулирани приходи от това.

- Неочаквано и скъпо разтрогване на договор с играч Х (става дума за исландеца Гулфи Сигурдсон, който бе ареснуван в подозрения за педофилия), което е довело до изплащането на огромно обезщетение накуп на този футболист. Вероятно става дума за около 17 милиона лири.

В добавка Евертън декларира, че влизането в оперативна готовност и заработването на новия стадион, което би следвало да стане от идното лято, ще увеличи чувствително приходите и оборота на клуба. И няма как да се допуска друг случай на загуба в бюджета, която да наруши правилата.

Всичко това обаче е пренебрегнато и наказанието удари с пълна сила Евертън, който вместо 14 точки, вече има само 4. И дели последното място с Бърнли.

Двете най-важни теми около новината са:

Ще се спаси ли от изпадане славният клуб? По-скоро тук отговорът е "да", би следвало. Около него има поне три отбора, които изглеждат в бедстващо състоявие - новаците Бърнли (4 т.), Шефийлд Юнайтед (5) и Лутън (6). Реално с една победа, Евертън отново ще е извън зоната на изпадащите, ако не спечелят и два от тези три закъсали тима.

Втората тема е около Манчестър Сити. Как този клуб още не е наказан, е направо невероятно при строгостта, която бе демонстрирана срещу Евертън. Ако при "сините" от град Ливърпул става дума за едно сериозно нарушение - и то за 19.5 милиона лири, срещу Сити има обвинение за 114 НАРУШЕНИЯ НА ФИНАНСОВИТЕ ПРАВИЛА на Висшата лига в период от 9 години. 114.

И докато за Евертън решението на независимата комисия на Великобритания отне 8 месеца, при "гражданите" то се бави вече повече от година. И не е случайно, че днес анализите и коментарите на Острова са в духа на "ако имаше наказание през пролетта, Сити май нямаше да е шампион" и "ако има санкция сега, може ли да стане шампион"? И двете въпросителни са в сферата на теории и хипотези. А и дали изобщо ще има наказание?

Ако при Евертън за 19.5 милиона лири то е 10 точки, при над сто провинения на Сити за общо около 270 милиона лири, не ни се мисли...