Георги Кабаков ще ръководни Вечното дерби между ЦСКА и Левски в събота.

Това стана ясно от публикуваните наряди на Съдийската комисия към БФС, като изборът за рефер №1 на България е напълно очакван.

Странно или не, рефер №1 на България не бе пращан на мач №1 в страна от гледна точка на заряда в последните му шест издания.

За последно Георги Кабаков ръководи Вечното дерби на 17 април 2022-а, когато двата тима направиха нулево реми.

Три от последвалите шест дербита бяха поверявани на Драгомир Драганов, включително и последното преди три седмици. Две бяха поверени на Никола Попов, сред които и финалът за Купата през 2022-а, а едно дерби получи и Радослав Гидженов.

Освен, че не е ръководил нито едно то последните шест дербита, Георги Кабаков не е ръководил нито един от последните три мача на Левски и ЦСКА, което му позволява да бъде начело на Вечното дерби.

Негови асистенти ще бъдат Мартин Маргаротиво и Диян Христов.

Иначе това ще е осмото дерби на Георги Кабаков, като любопитен факт е, че последните пет от тях неизменно завърват наравно.

Освен споменатото 0:0 преди две години, Кабаков бе начело на атрактивното и най-резултатно в последните десетилетия 3:3 от юни 2020-а, нулево реми няколко месеца по-рано, както и два мача, завършили наравно 2:2.

Първите две Вечни дербита на Кабаков обаче завършват с победи за ЦСКА. Дебютът му в това съперничество е през март 2014-а, когато "червените" печелят с 1;0 след гол от дузпа на Емил Гъргоров, а пловдивския съдия е начело и при победа с 3:0 на ЦСКА през 2017-а.