Конгрес на БФС ще има по план на 18 март, като документите за него вече са внесени и е уточнен дневния ред. Продължава битката на опозицията за промяна именно в него, като се добавят още точки.

И изобщо - казусите и юридическите пируети около битката за власт във футбола ни са толкова много, че за последната година вероятно надминаха броя на головете, вкарани от националния и клубните ни отбори на международната сцена.

Какво е положението в момента и какво предстои?

След извънредния конгрес през октомври, който стана изборен по искане на опозицията, Борислав Михайлов остана президент и бе гласуван нов състав на Изпълкома. Резултатите от този конгрес обаче още са в графа "чакащи" - внесени са в Търговския регистър, но тъй като има жалба от няколко клуба, продължават да не са официално влезли в сила.

Абсолютно изключено е този апел да мине през три инстанции до март, когато е следващият, вече редовен конгрес.

Тоест - ако на 18 март, хипотетично, бъде избран различен президент и друг състав на Изпълкома, ще имаме два внесени такива. А срещу новия (ако има такъв) може да се появи съответно жалба пък от загубилите... И тогава да имаме два пакета с ръководства и взети решения от конгреси на една и съща организация, които чакат да бъдат одобрени или не от съдебните инстанции след апелите срещу тях.

Сами разбирате - това е като правилото за засадата, което бе уточнявано около 30 пъти в последните 10 години, но пак всеки има мнение по него и винаги някой е недоволен.

И още един детайл - в дневния ред на конгреса на 18 март нещата седят така. За да се стигне до гласуване за президент, делегатите ще бъдат питани и помолени да гласуват.

Тоест - те ще дадат своя вот за това дали... да има вот за нов шеф и ръководство на централата. Точно така е според документите.

Не е лошо хората, които ръководят играта от години, а и тези, които в последните 18 месеца афишираха желание да ги сменят и да променят коренно футбола ни, да се замислят.

Как се стигна дотук, че да пишем и говорим за такива правни абсурди, недомислия, капани, трапове, уловки и т.н.?

И в чия полза изобщо е това?