Изпълнителният комитет на БФС официално изхвърли над сто аматьорски клуба от структурите си.

Причината за изхвърлянето на 62 от тези отбори е тяхното участие на провелия се миналия петък алтернативен конгрес, организиран от Димитър Бербатов и неговия екип.

Тогава в НДК 76 клуба подкрепиха Бербатов, а той се провъзгласи за президент на БФС. Естествено, че всичко това бе отхвърлено и определено като фарс от настоящото ръководство в лицето на Борислав Михайлов.

Санкции ще получат и професионалните клубове, както и някои от Трета лига, които също участваха на организирания от Бербатов конгрес. Сред тях са отбори като ЦСКА, Берое и Пирин.

Те обаче ще се разминат със загуба на членството си. Причината - рекламни, спонсорски договори, както и професионалните контракти с футболистите. Всичко това би създало твърде сложен казус и хаос, ако бъде изведнъж анулиран статутът на тези отбори.

Все пак техният случай ще се насочи към Дисциплинарната комисия, която ще прецени какви точно да са санкциите. Очаква се това да са парични глоби в размер на 15 000 лева.

Според информация на "Dsport.bg", Изпълкомът ще наложи и индивидуални наказания. Едно от тях ще е за изпълнителният директор на ЦСКА - Филип Филипов, който получи забрана да заема ръководен пост във футбола ни.

Останалите изхвърлени аматьорски клубове нямат общо с проведения конгрес, а санкциите им са наложени по различни причини като невписване в регистъра на ММС и нарушение на разпоредбите на Футболния съюз.

В съобщението на родната централа още се казва:

"На днешното си заседание Изпълнителният комитет на БФС прие решение за свикване на Общо събрание на Българския футболен съюз, на което да се разгледат: Отчет на Изпълнителния комитет на БФС за срока на мандата 2018 - 2022 г.; Програма на БФС за развитието на футбола за срока на мандата 2022 - 2026 г.; Проект на бюджет на БФС за периода 2022 - 2026 г.

Членовете на ИК също така получиха информация за проведените срещи с ФК-членове на БФС по повод представяне на стратегическата рамка за развитие на футбола в периода 2022 - 2026 г., както и за подготовката на нормативните документи на БФС за сезон 2022/2023 г. Изпълнителният комитет одобри и Отчет за дейността и финансов отчет на БФС за 2021 г., които ще бъдат предоставени на министъра на младежта и спорта съгласно изискванията на закона"