Хебър ще играе в Първа лига на българския футбол от новия сезон, след като лично кметът на Пазарджик Тодор Попов успокои феновете - няма проблем с лицензирането на тима за елита.

"Скъпи привърженици на футбола в Пазарджик, футболни деятели и фенове на Хебър,

Днес е хубав ден за футбола в нашия град, защото ФК Хебър 1918 получи своя лиценз за участие в Първа лига! Повече информация за бъдещето на клуба ще има в идните дни, но бъдете сигурни, че всички действия са насочени в това да направим Хебър клуб, с който всички се гордеем", написа в социалните мрежи градоначалникът.

Така след 21 години отсъствие от елита, Хебър отново ще мери сили с най-добрите български отбори. Това право бе спечелено по спортно-технически път след второ място в класирането на Втора лига за миналия сезон.

Тимът от Пазарджик има три участия в Първа лига в цялата си история.

Дебютното дойде през сезон 1989-90 г., когато дори успя да направи дубъл от победи над столичния гранд Левски (2:0 у дома и 2:1 навън), но въпреки това изпадна.

Две години по-късно отново гастролира сред най-силните, но пак - само за един сезон.

А последното участие дойде на прага на новия век - през сезон 2000-2001 г., като отборът завърши девети в крайното класиране на елита, но след това се сля с Беласица (Петрич), който остана в Първа лига, докато отборът от Пазарджик се наложи да потегли от най-ниските стъпала на аматьорския футбол.

Такива неща се случваха нерядко в България в края на 90-те и началото на века...