Съвсем очаквано УЕФА официално отне домакинството на финала на Шампионска лига от Санкт Петербург.

Заради военния конфликт в Украйна, стадион "Крестовски", също така носещ името "Газпром Арена" по спонсорски причини, няма да приеме най-значимият мач в международния клубен футбол.

Вместо това мачът ще се играе на "Стад дьо Франс" в Париж, като датата остава непроменена - 28 май.

От УЕФА уточниха, че основната причина за преместване на финала е безопасността на фенове и играчи, а не е взимане на отношение във военния конфликт, който все пак осъдиха. Централата също така обяви, че заедно с ФИФА работят по извеждането на всеки професионален футболист от територията на Украйна.

Първоначалният вариант на УЕФА за финала на Шампионска лига е бил "Уембли" в Лондон, но заради вече насрочения плейоф за влизане във Висшата лига на стадиона, е стигнато до решение мачът да се играе в Париж.

Разговори е имало директно с президента Макрон, който сам е предложил френската стоилица и е обещал съдействие за провеждането на двубоя.

Това е трети пореден финал в Шампионска лига, който сменя домакина си няколко месеца преди провеждането му. Последните два финала трябваше да се играят в Истанбул, но заради пандемията те бяха местени в Португалия.

 Двубоите от Шампионска лига може да гледате в каналите на MAX Sport.