Звездата на Манчестър Сити Бернардо Силва беше обвинен официално от Футболната асоциация на Англия в расизъм заради шеговития си пост към своя съотборник и добър приятел Бенжамен Менди.

Силва сравни анимационния герой от захарното изделие Conguitos със снимка от детството на френския национал, като наистина приликата е видима.

FA твърди, че силва е извършил "утежнено нарушение на правилата", тъй като е направил препратка към конкретна раса, цвят на кожата или етнически произход.

Публикацията на Силва бе направена на 22 септември, но малко по-късно той я изтри. След това написа "в наше време не можеш да се шегуваш и с приятели".

Организации, които се борят с расизма сезираха FA и ето че ще се стигне до наказание за португалеца, като още не е ясно какво. Възможно е той да не играе в следващите шест мача на "гражданите".

Мениджърът му Пеп Гуардиола на два пъти на пресконференции го защити яростно, като заяви, че подобни шеги постоянно се правят с бели хора и това не е проблем.

Рахийм Стърлинг, който е сред най-големите посланици на борбата с расизма в Англия, също защити съотборника си като заяви, че това е шега между приятели.

Силва и Менди се познават още от престоя си в Монако и французинът заяви, че не е обиден от публикацията.

Явно това обаче не се взема предвид от ръководния фактор на футбола в Англия.