Футболистът на ЦСКА и националния тим на България - Георги Йомов, бе наказан с лишаване от състезателни права за четири години заради употреба на допинг, съобщиха от клубния му тим.

Това бе и очакваното наказание за 25-годишният офанзивен играч, след като в края на август стана ясно, че в пробата му е открито наличието на анаболния стероид дехидрохлорметилтестостерон.

От положителната проба до днес играчът бе с временно спрени права докато тече разследване и бъдат изслушани засегнатите страни, а днес WADA излезе с крайното си и очаквано решение.

В защитата на играча пред антидопинговата комисия помагаха наети от ЦСКА топ адвокати в областта, но очевидно и това не е помогнало за намаляването на санкцията.

Йомов така и не е коментирал случая и използвания от него анаболен стероид, който е рядкост във футболните среди, защото влияе върху увеличаването на мускулната маса - нещо, характерно за друг тип спортове.

25-годишният играч тръгна за големия футбол от Славия, помагайки на "белите" да спечелят Купата на България, преди да премине в ЦСКА, където изигра 86 мача за два сезона и бързо се превърна в основен играч.

Той бе титуляр и в първите срещу от настоящия сезон, преди WADA да спре неговите права.

Йомов ще има право да се занимава с професионален спорт отново на 29-годишна възраст, като на този етап не е ясно дали той изобщо ще опита да възобнови кариерата си. От ЦСКА все пак съобщиха, че играчът възнамерява на обжалва решението пред Спортния арбитраж в Лозана.