Един от най-чаканите мачове в световните квалификации пропадна окончателно, след като венецуелският рефер и делегатът на двубоя Бразилия - Аржентина в Сао Пауло обявиха, че двубоят е анулиран и отложен. Това се случи след втрещяващите сцени още в петата минута на мача, когато полиция и представители на здравните власти нахлуха на терена и спряха играта, заобикаляйки играчи на гостите.

Аржентински футболисти не са декларирали, че са изкарали определен период във Великобритания, преди да дойдат за мача - това е причината за спирането. Целият фарс удиви звезди като Меси и Неймар, които невярващо гледаха как играта е прекъсната, а по терена не се преследват голове, а хора в униформи дърпат тези с футболни екипи.

Не е ясно кога ще бъде играно дербито, но аржентинците се натовариха на автобуса си напуснаха Бразилия още в нощта след прекратяването. Те са възмутени от случилото се, но всъщност това може да се каже и за бразилските им домакини.

"Стигнахме дотук, защото са нарушени всички наши разпоредби - изпъчи се пред камерите Антонио Бара Торес, шеф на агенция ANVISA - висшият здравен орган в Бразилия. - Ние бяхме изпратили списък с правилата за ковид, който не е изпълнен от аржентинците.

Четирима играчи от техния отбор трябваше да бъдат изолирани и след това - депортирани от страната. Но вместо това те са тренирали в деня преди мача, дошли на стадиона и са започнали играта. Това е грубо нарушение."

Селекционерът на аржентинците Лионел Скалони говори на летището преди излитането в нощните часове.

"Никой не ни е уведомил кой може и кой не може да играе - каза треньорът. - Пълен фарс. В нито един момент не сме имали такава забрана. Как си мислите, че ще пусна тези играчи иначе?! Футболът не може да изпада в такива ситуации, това е жалко. Целият свят чакаше да гледа Бразилия и Аржентина, а не този цирк."

В добрите традиции на това прастаро съперничество, медиите в Аржентина дори съзират "гадно отмъщение" от бразилците за финала на Копа Америка, в който Меси и компания биха селесао насред "Маракана" преди 2 месеца.

Шефът на бразилската федерация Едналдо Родригес се държеше за главата в ложите и коментира за "О`Глобо" по-късно:

"Невероятно. Шокиран съм какво се случи. При цялото ми уважение към здравните власти - няма как това да е сериозно. Да се бяха намесили по-рано, в хотела на отбора на Аржентина, или при пристигането на стадиона. Но не, когато мачът вече се играе. Тъжен ден за футбола."

В другите мачове от Световните квалификации в Южна Америка тази нощ:

Еквадор - Чили 0:0

Уругвай - Боливия 4:2

Парагвай - Колумбия 1:1

Перу - Венецуела 1:0.

В класирането Бразилия води с 21 точки от 7 мача, Аржентина има 15, Еквадор е с 13, Уругвай с 12, а Колумбия има 10. Първите 4 тима се класират директно за Мондиала в Катар, а петият играе бараж.

Следващите мачове на 10 септември:

Уругвай - Еквадор

Парагвай - Венецуела

Колумбия - Чили

Аржентина - Боливия

Бразилия - Перу.