Барселона вече официално е обвинен по придобилия популярност случай с бившия съдийски шеф Хосе Мария Енрикес Негрейра.

Испанската прокуратура окачестви потенциалното престъпление на "лос кулес" като продължителна корупция в областта на спорта. Срещу клуба обаче има обвинение и в некоректно управление и фалшифициране на търговски документи.

Обвинени са бившите президенти на клуба Сандро Росел и Джосеп Мария Бартомеу, както и бившите изпълнителни директори Алберт Солер и Оскар Грау.

Причината за обвинението по случая са плащанията на стойност близо 7 млн. евро, които от Барселона са направили към бившия вицепрезидент на местната съдийска комисия Хосе Мария Енрикес Негрейра срещу предоставянето на "устни съвети". Разследването по случая е започнало през май миналата година заради данъчните нередности на фирмата на Негрейра Dasnil SL. Самият той не може да даде показания, тъй като страда от Алцхаймер.

Официално въпросното обвинение гласи, че в ролята си на вицепрезидент Негрейра, срещу пари, е предприемал действия, според които Барселона да извлича полза от съдийски отсъждания в своите двубои. Въпросният човек, от позицията си, е имал думата при оценяването на реферите и взимането на решения кои от тях да се изкачват или падат в съответните им категории, както и кои да бъдат предлагани за международни арбитри.

Като физическо лице Бартомеу рискува да бъде осъден на затвор между 6 месеца и 4 години, глоба и лишаване от правоспособност.

Завеждането на делото от прокуратурата и повдигнатите обвинения срещу Барселона сериозно застрашават и участието на каталунците в Шампионска лига за следващия сезон.

УЕФА може да реши да изчака развитие на делото по случая "Негрейра", за да запази репутацията на турнира.

Член 4 от правилника на Шампионската лига не оставя място за съмнение, като според него клубовете, участващи в турнира, не трябва да са замесени в каквито и да било уреждане на мачове на национално и международно ниво.

Затова и тези обвинения от прокуратурата и съда в Барселона може да костват мястото на каталунците в Шампионска лига през следващия сезон, при условие, че тимът на Шави запази мястото си в Топ 4 на Ла Лига.

Преди дни УЕФА поиска информация за случващото се, когато още нямаше обвинения към Барселона, а течеше разследване. Затова и сега от Европейската футболна централа очакват разплитането на казуса, за да предприемат стъпки относно Барселона и участието на тима в турнирите на УЕФА.

Снимка: Getty Images