След решенията си за бъдещето на Шампионска лига и Лига Европа, УЕФА постави и краен срок на всяка една страна за завършването на местното първенство.

Избраната дата е 3 август (понеделник), като след нея клубен футбол на местно ниво няма да се играе. До въпросната дата всяка една професионална лига на континента трябва да е приключила, независимо в какъв формат.

Именно след това УЕФА ще приложи плана си за международните турнири, който включва подновяване на Шампионска лига на 7 август и финал на 29-и същия месец.

До 27 май пък всяко едно първенство трябва да представи точен план за завършването на сезона си, който ще трябва да изпълни на 100%.

УЕФА позволи и прекратяването, но посъветва този ход да се предприема само при краен вариант и усложнение на ситуацията с пандемията.

Препоръката към всеки е доиграване.

Европейската футболна централа също обяви, че ако дадено първенство бъде прекратено, то бъдещите евроучастници ще се определят спрямо оформеното крайно класиране. Ако се налага - при равен актив или параметри, се допуска доиграване на конкретни плейофи.

В последните дни имаше информации, че се обсъжда даването на квоти на тимовете с най-голям коефицент в прекратените първенства, но до такъв вариант няма да се стигне.

Няма да има и анулиране на първенствата, нито обявяване на сезона за невалиден, както направиха в полуаматьорските нива в Англия, например. Това решение ще трябва да се преразгледа.

На този етап Белгия е единствената страна, която прекрати елитния си шампионат, очаква се това да направи и Нидерландия.