Вечното дерби на българския футбол между ЦСКА и "Левски" на 21 ноември ще се проведе пред празни трибуни, след като бе удължена забраната за присъствие на фенове на спортните мероприятия у нас. Това стана факт днес след нова заповед на здравния министър Костадин Ангелов, според която ограничението остава в сила до края на месеца - 30 ноември.

"Всички колективни и индивидуални спортни мероприятия с тренировъчен и състезателен характер за всички възрастови групи на закрито и открито се провеждат без публика. Изключение се допуска по отношение на международния турнир по тенис Sofia Open 2020, като настаняването на зрителите е най-малко през две седалки, при спазване на физическа дистанция от 1,5 метра и задължително носене на защитни маски за лице", гласи заповедта на Ангелов.

Това е абсолютен прецедент в 72-годишната история на съперничеството между двата най-успешни български клуба. Досега никога Вечното дерби не се е състояло без фенове. Всъщност провеждането на мач на 21 ноември до последно ще бъде под въпрос, защото ако в още един отбор от родния елит бъдат диагностицирани десетима души с COVID-19, първенството ще бъде спряно - така гласи наредбата.

Към момента има четири такива тима, а един от тях е именно "Левски".

Междувременно ръководството на Българския футболен съюз взе спешно решени да спре временно част от държавните първенства поради влошената епидемиологична обстановка и многото нови случаи на COVID-19. Това се случва след консултация с всички структури на централата - зонални и областни, както и по препоръка на Медицинската комисия към БФС.

Преустановените първенства са тези в Елитния юношески футбол до 15 и 17 години, както и надпреварата в турнира за Купата на БФС. Оставащите двубои при U15 и U17, както и мачовете в провеждащите се турнири за Купа БФС за деца, юноши младша и старша възраст, ще бъдат доиграни през пролетта на 2021 година.

Също така стана ясно, че след предложение на Професионалната футболна лига, отново с цел превенция разпространението на коронавирус в родния футбол, бе взето решение, че при турнирни мачове между отбори от професионалния и аматьорския футбол, участниците в него (футболисти, треньори и служители на съответните клубове) да са задължение да представят негативни резултати от PCR тест за COVID-19, проведен не по-рано от 1 ноември 2020 година. Този ход засяга пряко предстоящата среща между Ботев (Ихтиман) и ЦСКА за Купата на България.