Президентът на ФИФА Джани Инфантино допусна сериозен гаф в опит да направи евтин пиар на най-актуалната идея във футбола - Световните първенства да са през две, а не през четири години.

Като цяло босът на играта сбърка, като използва официалното си обръщение след трагедията в Камерун, която взе осем живота, а още поне 30 души са с тежки травми, случила се след мача на домакините с Коморските острови в понеделник вечер в турнира за Купата на Африка.

Коментирайки трагичния инцидент, Инфантино нагази в пропагандни води и разгневи Черния континент. Някои от думите му направо са озадачаващи.

"Случилото се в Яунде натъжи всички ни, цялото футболно семейство - започна Инфантино пред Съвета на Европа, където гостува днес и говори по теми, свързани с играта и нейното развитие не само на нашия континент. - Но ние трябва да мислим и в тази посока, как да спасим тези хора. Да спасим африканците, например. Да им помогнем.

Световните първенства на две години са страхотна възможност не само за европейските нации. Те биха дали надежда на хората от Африка, за да не се налага да прекосяват морето и да търсят друг живот в Европа.

И да загиват в това море, също така. Това е възможност, надежда, нов хоризонт за тях. Затова и обсъждаме тази идея - за Мондиали на две години. Те биха дали шанс на всички да участват. Буквално на всеки."

Не е ясно как точно и с какво промяната на формата за Световните първенства по футбол ще промени живота на хората в Африка, а реакцията бе мигновена.

"Какво говори този човек?! - написа в Туитър Тони Бърнет, шеф на антирасистката организация Kick It Out, активна в европейския и най-вече в английския футбол. - Как така Мондиал по футбол ще е разрешение на мигрантските кризи и процеси? Доста обидно изказване за страни и цял континент, който опитва да се бори със съдбата си и търси истински решения."

"Инфантино трябваше да каже няколко думи за Камерун, за нашата мъка. Вместо това търси евтина пропаганда, но хората не са глупави. Добре разбираме защо е бил там и каква е целта му - и тя не е да помогне на Африка", изригна Самуел Ето`о - легендарният футболист, а сега шеф на камерунската федерация.