Трагедията в Керетаро, където на 5 март бе прекратен мачът между местния отбор и Атлас от мексиканското първенство, продължава да бъде и голяма мистерия. Масовите побоища, атаки с ножове, колове, вериги и камъни предизвикаха стряскащи сцени, но властите продължават и днес да отричат, че има жертви. Според тях тежко ранените са 26, а останалите с травми - стотина.

Медиите в Мексико са убедени, че има смъртни случаи. Телевизионен канал съобщи за 17, а хора около клуба-гост Атлас, неофициално, разкриват за поне четирима известни лидери на ултрас групата бара брава, които са загинали в ужасните сблъсъци.

Майката на запалянко преди дни написа в Туитър, че нейният син вероятно вече не е жив, но никой от болницата не казва и дума. И така - две седмици.

Мистерията е пълна, но нещата изглежда са на път да излязат наяве, а размерите на трагедията да се окажат колосални.

Embed from Getty Images

Медията The Athletic отиде в Керетаро и разговаря със свидетели, с охранители, с хора около клуба-домакин и персонал от поддръжката на стадион "Корегидора", един от най-старите и в тежко състояние из цялата страна.

Построен за Мондиал 1986, той не е бил реновиран за тези 36 години, обграден от пясъци, пръст и места за паркиране, стари и отдавна не издържащи огради, с входове и трибуни, идеални за скриване на оръжия. Точно това са направили ултрасите на Керетаро, очаквайки "врага".

Отворени са входове към сектора с хиляди фенове на Атлас, а охраната и полицията са се намесили едва след 5-6 минути, в които хора са били брутално пребити, събличани, ритани по земята и с множество прободни рани от ножове.

Невъзможно е да няма нито един загинал, твърдят всички, с които The Athletic разговаря около и на стадиона.

Embed from Getty Images

А охранителят Франсиско, който живее на по-малко от километър от арената, разказва втрещяващи неща:

"Не бях на работа за мача, моята смяна около стадиона бе до обяд в онзи ден. Дойдох, когато разбрах какво се случва от телевизията. Тогава вече сблъсъците продължава отвън, около стадиона. Видях неща, които не мога да забравя никога. Ужасяващи неща, това бе клане.

Видях хора, които вече не бяха живи, лежащи из пясъка. Наръгани, с много кръв по тях. Колегите ми не са спали от тогава, разказват неща, които сме виждали само по филмите.

Чух, че говорят за 17 убити. Убеден съм, че са повече от 100. Колко точно? Няма да разберем скоро, властите не искат. Хората са притискани да мълчат. В болниците в града е пълно с момчета в изключително тежко състояние вече дни наред, а някои може и да са починали."

Разследването продължава, а основният заподозрян за организирането на баталните сцени, защото никой не се съмнява, че са организирани предварително, е изчезнал.

Името му е Амикал Рафаел и е лидер на Ла Резистенция - крайните хулигани на Керетаро. Свързван е и с наркотрафик и организирана престъпност.

Embed from Getty Images