Националният селекционер на Португалия - Фернандо Сантош, загуби обжалването си срещу местните данъчни власти, които го осъдиха да плати глоба в размер на 4,5 милиона евро.

Така малко повече от месец преди началото на Световното първенство, предводителят на "мореплавателите" официално бе признат за виновен в нарушаване на закона и от по-висока инстанция.

Скандалът в страната става по-сериозен, защото се оказва, че местната Футболна федерация не само е знаела за случващото се, но също така го е подпомагала.

Цялата измама е свързана с компания на име "Femacosa", която Сантош създал, за да получава заплатата и своите бонуси чрез нея. Това му позволявало да плаща по-малки данъци в ролята си на юридическо лице.

Разбира се, въпросната фирма не извършвала никаква дейност, а просто получавала пари от федерацията и ги прехвърляла в джоба на Сантош, което на практика си е измама на данъчните власти.

Именно заради това още през месец май националният селекционер бе осъден да плати компенсация от 4,5 милиона евро, която според данъчните власти той е спестил на хазната чрез фиктивната си фирма.

Адвокатите на 68-годишният треньор обжалваха на по-висока инстанция с мотива, че няма нищо незаконно в действията му, но обжалването бе загубено.

Глоба има и за съучастника му - местанта федерация, но не е ясно какъв е нейният размер.

Сантош е селекционер на Португалия от 2014-а, но според информациите на местните медии, въпросната измама е стартирала през 2016-а, някъде около спечеленото Европейско първенство от страната.

Според непотвърдени информации, именно огромният бонус за трофея и увеличаната му заплата са накарали Сантош и федерацията да започнат порочната практика.