Датският национал Кристиан Ериксен се е съгласил да бъде опериран след сърдечния арест, който доведе до припадъка му на терена по време на мача Дания - Финландия (0:1) в събота на Евро 2020.

След серия изследвания, футболистът е приел, че това е най-доброто решение за него. Интервенцията ще е за поставяне на имплантируем кардиовертер дефибрилатор (ICD) - устройство, известно и като "стартер на сърцето".

В зависимост от това как е програмиран, имплантируемият дефибрилатор може първо да подаде слаби, безболезнени електрически сигнали, които да коригират сърдечната честота.

Ако те не подействат, устройството пуска по-силен заряд към сърцето - електрошок.

29-годишният играч вероятно никога повече няма да играе професионално футбол, въпреки че има случаи и на завръщания на спортисти с ICD - един от тях е нидерландецът Дейли Блинд, който по ирония на съдбата игра за страната си срещу Украйна ден след случилото се с Ериксен.

Бранителят бе заменен, напусна терена облян в сълзи и селекционерът Франк де Бур обясни, че не е бил в състояние да продължи, психически разтърсен от видяното предната вечер.

В общия случай обаче, с такъв "стартер" на сърцето не се разрешава от медицинските лица да бъде подновена професионална спортна кариера. Дори някога Ериксен да излезе на терена отново, то това няма да е в Италия, защото законодателството в страната забранява на спортисти, претърпели сърдечен арест, да се състезават.

В същото време кардиолозите от клиниката в Копенхаген обявиха, че още не е ясна причината за получения сърдечен арест от датчанина.

Играчът не е имал никакви проблеми със сърцето в миналото.