Замразяването на футбола за поне месец обърка плановете на УЕФА за двата най-големи европейски клубни турнира - Шампионска лига и Лига Европа.

Шефовете на централата във вторник ще потвърдят отлагането на Европейското първенство с цел да има достатъчно време да се изиграят местните шампионати и евротурнирите.

Ще се обсъжда и съкратен регламент, който да определи победителите, като в момента двата турнира са на фаза 1/8-финал.

Четири от четвъртфиналистите в надпреварата на шампионите са ясни, но останалите трябваше да се определят през тази седмица в реванши.

Вариантът, за който се говори днес, е - всички осминафинали, които още не са определили победител, ще се доиграят по план. А четвъртфиналите ще се състоят в по един мач на неутрален терен, вместо на разменено гостуване.

Четирите победители ще оформят финална група, която ще мери сили в минитурнир. Така мачовете ще са намалени и ще се изиграят в съкратен срок.

Планът е тази импровизирана надпревара в Шампионска лига с четирите отбора да се проведе в Истанбул, а тази в Лига Европа да се състои в Гданск. Това са градовете, в които са насрочени финалите.

Полуфиналите също ще се решават чрез един мач, а финалът традиционно ще затвори сезона в европейския футбол.

Въпросните шест мача от двата турнира ще се играят в рамките на четири дни на две последователни седмици.

Предвид че още въпросът не е обсъден и не е ясна бъдещата ситуация с коронавируса, не е решено дали на всички тези мачове ще има публика.

За Евро 2020 вариантите са два - отлагане за декември тази година или, което е далеч по-вероятно, за лятото на 2021 г.