Феновете на футбола няма да могат да пият бира по време на мачовете от Мондиал 2022 в Катар, съобщава "Ройтерс".

Кехлибарената напитка ще се продава само преди и след мачовете, което е още един удар за гостите на азиатската държава. Тазгодишното Световно е първото, което ще се провежда в мюсюлманска страна и със строг контрол върху разпространението на алкохол, като това е голямо предизвикателство за организаторите, още повече, че не малка част от спонсорите са производители на бира

"Текущата дискусия е в посока феновете да могат да пият бира при пристигане или след напускане на стадиона, но такава няма да се сервира по време на мача или в зоната на стадиона", казва източник на "Ройтерс".

Документ от 2 юни показва как организаторите планират да се справят с исканията на 1,2 милиона футболни фенове, които са свикнали неограничено да пият бира в дните на мачовете.

Подобна беше ситуацията в Бразилия на Мондиал 2014, където страната отмени забраната за пиене на бира под натиск от ръководния орган ФИФА.

Консумацията на алкохол в Катар е незаконно на обществени места, но въпреки това феновете ще могат да си набавят такъв в определени части от фен зоната в Доха.

"За разлика от предишните фен зони на Световното първенство, бирата няма да се сервира през целия ден, а в ограничени часове", добавя източникът.

Алкохолът ще бъде достъпен на няколко километра от стадионите и в главната фен зона, показва документът.

Освен това ще има отделен парцел, заобграден с 3-меторва стена, на който ще могат да се събират 10 хиляди души. В него ще има техно музика и алкохол.

На посетителите е забранено да внасят алкохол в Катар, дори от безмитните зони на летището. Към момента алкохол може да бъде купен от посетителите на Катар в няколко лицензирани хотели и клубове, където халба бира може да достигне цена от 18 долара. Цената на напитката във фен зоните и в близост до стадиона все още не е договорена.