Съд в Чехия призна за виновен Давид Яблонски, един от най-силните играчи на Левски в последните два сезона, по обвинение за манипулиране на мачове. Защитникът получи 18-месечна условна присъда, както и глоба от 20 000 чешки крони. Сумата е малка, като в български левове е под 2000.

Информацията се появи късно вечерта в четвъртък в чешки онлайн издания.

Яблонски бе главен заподозрян по обвинението след скандал, който гръмна през 2013 г. в чешкия футбол. Той бе посочен като организатор на група играчи, които са се свързали с представители на тото мафия, за да им предложат да нагласят резултати на мачове при младежи и юноши.

Общо 22-ма бяха подсъдими, като единствената присъда, която се забави толкова дълго, бе на звездата на Левски. Останалите чуха своите по-рано тази година или през 2017-а.

Разкритията на следствието от 2013-а стигнаха до азиатски бизнесмени, които са плащали до 60 000 евро, за да бъдат нагласяни резултати от мачове. Един от тях е от Първа лига на Чехия - между Теплице, където тогава играеше Яблонски, и Чешкие Будейовице.

Футболистите бяха разследвани и разпитвани със седмици, а и бяха засечени техни телефонни разговори и съобщения, от които става ясно, че групата е била организирана.

Яблонски дойде в Левски през януари 2017 г., като стана основен играч в центъра на защитата, а в добавка вкара ред важни голове.

Куриозно, дни преди да се появи информацията в чешки медии за присъдата му по скандала с уреждане на мачове, бе глобен у нас за "нецензурни изказвания в средствата за масова информация" - след дербито с ЦСКА бе заснет да ругае съперника, а видеото се появи в социалните мрежи.

Още по-любопитно е, че глобата му за това провинение е 3000 лв., което е по-голяма сума от тази, с която бе санкциониран за манипулиране на мачове в Чехия.