Осем български клуба подадоха документи за лиценз за участие в европейските турнири.

Срокът за това бе до 30 април, като процедурата е формална за всеки отбор, който има надежди да си осигури класиране по спортно-технически критерии за надпреварите на УЕФА.

Лудогорец, Локомотив (Пд), ЦСКА, Левски, Славия, Черно море, Ботев и Берое са депозирали своите документи.

За шампионите вече на практика е сигурно, че ще участват в турнирите, докато двата столични гранда и пловдивският Локо, както и Славия, са вплетени в битка за второ и трето място в първенството.

Ботев е полуфиналист за Купата на България, а ще има шанс и през системата с бараж в шампионата. Същото важи за Черно море или Берое - единият от двата тима ще е седми и влиза като фаворит във втората осмица за място на споменатия бараж.

Казусът с Етър засега не е гледан от Лицензионните органи в българския футбол въпреки публикациите, че клубът може да не получи право да играе професионално от следващия сезон.

Съобщение за това публикува във Фейсбук адвокат Радостин Василев, който работи във футбола и често взима позиция по въпроси около юридическия аспект на играта.

Според него, задължения на Етър, които не са покрити или обезпечени към 31 декември 2019-а, ще доведат до отказ да бъде издаден лиценз на клуба.

Документите за участие във вътрешното първенство ще се разглеждат след тези за европейските участници.