Новина за още два положителни теста за коронавирус пристигна след отварянето на 996 проби на играчи, треньори и друг персонал от клубовете на Висшата лига в Англия. Така общо случаите са 8 при над 1700 проби.

Нещо, което не променя мнението на изпълнителния директор на надпреварата Ричард Мастърс, че лигата е готова за подновяване в срок. За момента отборите тренират на групи вече от 5 дни, а в средата на следващата седмица или най-късно до 1 юни, се очаква да преминат и към отборни занимания.

Мастърс призна, че всеки следващ ход към рестарт на първенството може да идва само след разрешение от правителството.

"Изцяло се подчиняваме на мерките, които са взети в цялата страна - каза шефът на Висшата лига. - Дотук ситуацията изглежда много добре, очакванията бяха за повече положителни проби."

Не всички споделят обаче оптимизма му. Играчи вече се обявиха против подновяването на тренировките, като капитанът на Уотфорд Трой Дийни, както и Нголо Канте от Челси отказаха да се явят на заниманията. Клубовете им приеха тяхната позиция и им разрешиха да водят подготовка в изолация.

Ако се вярва пък на думите на Дани Себайос, халф на Арсенал, вече има съвсем конкретна програма за подновяването на сезона.

Първият кръг трябва да е на 19-21 юни, като в петъчния мач на рестарта Евертън и Ливърпул ще играят градско дерби. След това, в рамките на 37 дни (до 26 юли), Висшата лига ще нареди всички 92 мача, които остава да се изиграят.

В класирането Ливърпул води с 25 т. аванс пред втория Манчестър Сити, но интрига има около местата в топ 4, както и за оцеляване от изпадане.