Пандемията от COVID-19 доведе до отмяната на сезон 2019/2020 в професионалния футбол в Мексико. Първенството на страната е сред най-популярните лиги в Северна Америка, но заради трудната ситуация в световен мащаб мачовете няма да се доиграят и също така няма да бъде излъчен шампион.

Въпреки това отборите на Крус Асул и Леон ще получат право да играят в Шампионската лига на КОНКАКАФ през следващия сезон - 2020/2021.

"В последните седмици работните ни групи се срещаха с правителството и властите, а целта ни бе да възобновим първенството без да поставяме в риск нито един член на нашето голямо футболно семейство в риск. Обстоятелствата обаче не ни позволяват да продължим сезона и взехме решение да приключим първенствата при мъжете и жените", гласи официаното съобщение.

Мексиканският футбол бе спрян на 15 март, като към онзи момент бяха изиграни 10 кръга, Решението осуетява изиграването на още 7 кръга, както и на плейофната фаза.

По последна информация в страната са отчетени малко повече от 60 хиляди случа на коронавирус, от които 40 хиляди са приключили с излекуване, докато смъртните случаи са 6586.