В Барселона събитията бушуват с пълна сила в седмицата, която е изключително важна за клуба на и извън терена. В понеделник полицията нахлу в офисите на клуба и предприе обиск, иззе документи и извърши четири ареста на хора от ръководството в оставка. На 7 март са изборите за нов президент, в които кандидатите са трима - Жоан Лапорта, Виктор Фонт и Тони Фрейша.

А някак между другото в сряда предстои реванш от полуфиналите за Купата на краля срещу Севиля след 0:2 в първия мач и Барса се нуждае от голям мач и обрат, за да има шанс да стигне до финала за трофея.

Новините от днес са, че доскорошният президент Хосеп Бартомеу и неговата дясна ръка и основен съветник - Жауме Масферер, са изправени пред съдия Алехандра Гил тази сутрин, след като са изкарали нощта в ареста на полицейското управление "Travessera de Les Corts" в Барселона.

И двамата са се позовали на правото си да откажат да дадат показания и да бъдат разпитани в съда, преди да бъдат предявени официално обвиненията. За момента са освободени срещу гаранция (сумата не е известна) и ще бъдат под постоянно полицейско наблюдение, като се очаква до дни обвиненията да бъдат повдигнати и всичко да бъде оформено документално.

Делото ще започне най-късно в края на този месец.

Обвиненията са, че те са ръководили "корупцията и незаконното администриране" - именно по това тече разследване за времето, в което Бартомеу управляваше Барса. Основната следа, от която започна разплитането на нишката, бе сделка по наемането на компанията I3Ventures да управлява социалните мрежи на клуба, където той е следван от близо 200 милиона души по света.

Според уликите, Барса е платил близо 6 пъти над цената на такава услуга, което е довело до съмнения в корупционна схема. Но се разследват още подобни сделки, както и данъчни нарушения, извършени в периода след 2016 г.

Ако бъдат признати за виновни, двамата може да получат ефективни присъди до 8 години затвор.

Дебатът между тримата кандидати - Лапорта, Фонт и Фрейша, в понеделник вечер, също бе интересен. Тримата говориха пред голяма телевизионна аудитория, като няколко интернет платформи и клубният канал.

Фонт припомни, че и предишният президент на Барса - Сандро Росел, бе арестуван в дома си и бе изправен пред съда, което прави събитията от понеделник още по-тъжни и притеснителни. Никак не е добре за имиджа на клуб от такъв калибър, че двама поредни шефове са в ролята на арестанти и обвиняеми.

Куриозно, последният президент на каталунците, който не стигна до съд, бе именно Лапорта - сочен за фаворит да спечели сега. Но и срещу него имаше разследвания за корупция.

Снимка: AP/БТА