Пловдивският Ботев излезе с поредна декларация относно скандалите на високо ниво в клуба.

Припомняме, че собственикът на фирмата, довършила строежа на "Колежа" - Илиян Филипов съобщи, че сметките на клуба са запорирани заради неплащане на сметки към фирми и физически лица.

Пари се дължат и на неговата фирма, заради което той демонтира турникетите на стадиона.

От Ботев признаха за забавените плащания, но отрекоха клубът да има каквито и да е финансови затруднения, а с нова декларация отпреди минути, клубът написа:

"Уважаеми Ботевисти,

В навечерието на изключително важните срещи, които предстоят на нашия представителен мъжки отбор, клубът ни е подложен на безпрецедентна атака, имаща за цел да наруши нормалното му функциониране, както и да нагнети атмосферата сред футболната общественост, подкрепяща ПФК "Ботев".

Обръщаме се към всички вас, за да дадем яснота на случващото се около клуба в последните дни, разяснявайки хронологично събитията, довели ни до решението да ви запознаем публично с нашите тревоги.

На 19.10.2023 година фирмата изпълнител на строително-монтажните дейности на стадион "Христо Ботев", еднолично и без предизвестие, реши да демонтира закупените от мажоритарния собственик на клуба пропускателни устройства (турникети), като изтъкнатият по-късно аргумент бе забавено плащане от страна на ПФК "Ботев" към нея.

(Както вече бяхте уведомени от ръководството на клуба в предходните дни, поради логистични причини действително имаше забавяне в плащанията към редица наши партньори и контрагенти. Същите проявиха разбиране, за което отново използваме възможността да им благодарим.)

На същата дата, когато изпълнителят на строително-монтажните дейности на стадион "Христо Ботев" решава да демонтира пропускателните устройства, той ангажира за тази цел фирма подизпълнител, а именно "Динамик Електрик Груп" ООД, която започва демонтажа на турникетите.

След пристигането на охранителна фирма и полиция на стадион "Христо Ботев", управителят на фирмата подизпълнител е отведен от служителите на реда, за да даде показания какво се случва на спортното съоръжение, собственост на Община Пловдив, което ПФК "Ботев" ползва с договор за наем.

При последвалите обяснения става ясно, че "Динамик Електрик Груп" ООД е изпратена на стадион "Христо Ботев", за да отстрани неизправности при монтажа!?

На 20 октомври ръководството на ПФК "Ботев" публично обяви, че дължимата сума за монтаж на пропускателните устройства от 37778,60 лв е преведена на изпълнителя, изразявайки надеждата си, че същите ще бъдат монтирани обратно на предвидените за целта места до домакинската среща на отбора срещу "Локомотив" София.

Вместо този напълно нормален ход на събитията, каквито бяха нашите очаквания, на 23 октомври в клубните канцеларии пристигна Протокол за извършени СМР (строително-монтажни дейности) от изпълнителя, чрез който същият изисква да му се заплатят както поръчания лично от него демонтаж на турникетите, създал излишно напрежение в навечерието на срещата със съименниците ни от Враца, така и новия монтаж на устройствата на предходните им места.

Недоумение буди и фактът, че в изпратената фактура крайният срок за плащане е 24.10.2023 година, а до този момент изпълнителят дори не е започнал работа по монтиране устройствата на предишното им място.

Уважаеми Ботевисти,

За нас няма съмнение, че всички тези действия са умишлени и злонамерени. В момент, в който в клуба започна да се работи професионално, като паралелно с това се наблюдава видимо подобряване в играта и резултатите на представителния ни мъжки отбор, подобни постъпки нямат друго разумно обяснение.

По този повод ръководството на ПФК "Ботев" взе решение да даде извънредна пресконференция, на която детайлно ще информира футболната общественост за случващото се. Датата и часът на същата ще бъдат оповестени допълнително.

И докато действията на собственика на фирмата изпълнител на строително-монтажните дейности на стадион "Христо Ботев" не ни изненадват, знаейки неприкритата му неприязън към ръководството на клуба, то мълчанието на всички организирани структури на привържениците на ПФК "Ботев" буди тревога.

В общественото пространство циркулират слухове за мълчание, породено от зависимости, в които ние категорично отказваме да повярваме. Убедени сме, че успехите и просперитетът на ПФК "Ботев" стоят над всичко за всички.

Истински вярваме, че безрезервната подкрепа на Ботевистите не може да бъде разменна монета и призоваваме всеки един от вас да защити любимия ни клуб от всички, които се опитват да му попречат да се развива.

С уважение,

Ръководството на ПФК "Ботев""