Световната футболна централа е все по-близо до промяна на първоначално планирания Мондиал 2026.

Надпреварата, която ще бъде домакинствана от САЩ, Канада и Мексико, ще е първата в историята с 48 отбора, като това ще остане непроменено и не подлежи на обсъждане.

Първоначалният план обаче бе тези отбори да бъдат разделени на 16 групи по три, което щеше да означава Мондиал от общо 80 мача и в крайна сметка не толкова голямо удължаване на целия форум.

Ясно е, че за всеки фен група на Мондиал от три тима звучи доста нетрадиционно и странно, а освен това подобен формат силно увеличава вероятността за договорки, ако например играещия в последния кръг два тима се нуждаят от реми, за да изхвърлят третия.

Друг фактор, който ФИФА отчита е невероятният успех, който пожъна груповата фаза по време на Мондиала в Катар.

На практика 13 от 16-те мача от последния кръг на групите се оказа директни битки за продължаване напред, а в някои от двубоите всичко се решаваше в последните миннути.

Именно заради цялата тази драма в може би най-интересното първенство, по време на Конгреса на ФИФА на 14 март се очаква гласуването на формат от 12 групи по 4 тима за 2026-а.

Това ще означава Мондиал с над 100 мача в доста по-дълъг период от време, което има и своите противници, но идеята на ФИФА е, че в крайна сметка победител ще е футболът.