От световната футболна централа ФИФА обявиха, че организират вторник и четвъртък видеоконференции, за да се запознаят с "гледната точка" на селекционерите на националните мъжки отбори за реформата на международния календар и най-вече за възможността да се организират световни първенства на всеки 2 години.

Основните точки от програмата ще бъдат "здравето на футболистите, периодите на международните мачове, както и честота на световните първенства", уточнява централата в комюнике.

"Гледната точка на селекционерите на националните мъжки футболни отбори е много важна", смята Арсен Венгер, който е директор на отдел "Развитие на световния футбол". "Ние нямаме много поводи да се събираме и обсъждаме. За това и трябва да използваме възможността да водим диалог. Това е най-добрият начин да съхраним мястото на футбола и да го превърнем наистина в световен спорт", казва още французинът.

Бившият мениджър на Арсенал иска да има голямо състезание с националните отбори всяка година, редувайки световните първенства с континенталните надпревари, като квалификационните мачове се съсредоточат само през месец октомври или през октомври и март. Голям доклад ще бъде публикуван от ФИФА през ноември, преди да има "среща на върха", която трябва да е до края на годината.

Идеята да има световни първенства на всеки две години от 2028 година се отхвърля категорично от УЕФА и южноамериканската асоциация КОНМЕБОЛ, както и от много привърженици на играта.