Едеинсон Кавани бе големият герой за Манчестър Юнайтед в неделя, когато се появи на полувремето, а с два гола и асистенция бе в основата на победата с 3:2 над Саутхемптън.

Суперлативтите към уругвайския национал обаче бързо изчезнаха заради расистки пост в социалните мрежи.

След края на мача в профила на Кавани в Инстаграм се появи пост с текст "gracias negrito" (благодаря черен). Той е бил адресиран до фен на урухваеца.

Макар публикацията бързо да бе изтрита, десетки фенове успяха да я снимат, като бързо разпространиха думите на Кавани, а това предизвика сериозен скандал. Футболната асоциация на Англия веднага започна разследване по случая, като по всяка вероятност Кавани ще отнесе поне три мача наказание, както и солидна глоба заради поста си.

Естествено, че близки до Кавани веднага отрекоха в поста му да има нещо расистко. Тезата им е, че изразът "negrito" в испанския език по никакъв начин не е обиден, когато се използва по адрес на цветнокожи хора.

Не става въпрос за случаят в английския език, където думата "neger" е приета като сериозна расистка обида в САЩ и Великобритания.

Това оправдание едва ли ще спаси Кавани от тежка санкция. Пример е случилото се преди година с Берардо Силва от Мачестър Сити. Португалецът бе наказан за пет мача, заради приятелска шега с чернокожия си съотборник Бенжамен Менди.

Преди години пък доберият приятел на Кавани от детските години - Луис Суарес, използва същият израз "negrito" по адрес на Патрис Евра, което се превърна и в един от най-сериозните расистки скандали на Висшата лига.