Темата с намеренията на британеца Джоузеф Диксън за "Левски" и продължаващите вече над 20 дни разговори в София за смяната на собствеността и неговото влизане със сериозни пари във финансово закъсалия гранд, продължава да е по-скоро обвита в мистерии и недоизказани неща, отколкото с факти.

Чака се някаква информация от клуба или представители на инвестиционния интерес, а може би дори на самия Диксън, около което минало и настояще също много неща не са съвсем ясни. Вероятно доста отговори ще получим утре, когато в ранния следобед Наско Сираков и Диксън дават пресконференция за медиите.

Едно е сигурно обаче - около него като важна фигура в преговорите е Благой Георгиев, бившият национал и играч на Славия и немалко чуждестранни отбори.

Каква точно е ролята му, а и каква би била при евентуална финализирана сделка, продължава да тъне в не по-малка неяснота, отколкото всичко около "синия" клуб напоследък.

Любопитно, точно преди година, през юни и юли 2020-а, Георгиев отново имаше дейно участие в преговори за закупуването на клуб, но не от България. Тогава юношата на Славия бе сочен като главно действащо лице по сделка, при която Вардар (Скопие) щеше да смени собствеността си.

И тогава, както и сега, информацията относно това точно кого представлявал Благо, бе оскъдна.

Тимът от столицата на Северна Македония бе в ситуация, сходна на тази на "Левски", макар и не чак в такива мащаби.

За да разбере какво точно се е случило в западната ни съседка преди година, защо е пропаднала онази сделка и каква е ситуацията във Вардар след неуспешните преговори с Георгиев, Dir.bg се свърза с колегата Бобан Радулович - една от най-опитните и уважавани фигури в спортната журналистика в страната.

И той се съгласи да ни разкаже.

"Благой Георгиев беше сам. Дойде и заяви, че представлява силен спонсор, но от цялата ситуация не стана абсолютно нищо", описва ситуацията Радулович и добавя, че тогава проблем са били задълженията на Вардар. А те не са чак толкова стряскащи - малко над 3.5 милиона евро. Несравними с тези на Левски днес, ако трябва да търсим аналогии.

По думите на Радулович, те са натрупани от бившия собственик на клуба, който е руски милионер на име Сергей Самсоненко, а освен с футболния тим, също така се е занимавал и с хандбалния Вардар.

"Въпросните инвеститори, представяни от Благой, бяха склонни да вземат отбора единствено при положение, че дълговете са изчистени или опростени и всичко започне на чисто", казва още той.

В крайна сметка се стига дотам, че местната власт се заема с Вардар. Най-популярният клуб в страната в момента е зачислен към общината на Скопие. През миналия сезон отборът отпадна от елита и ще се състезава във втора дивизия на страната, като целта е моментално завръщане в най-високото ниво на местния футбол.

При миналогодишния гастрол на Георгиев на запад от Гюешево, единствената информация относно потенциалните купувачи е била непотвърдена и е гласяла, че са руснаци. Но на практика бившият халф е представлявал мними кандидати, които очевидно не искат да застават пред обществеността с лицата си.

Точно както изглеждат в момента нещата и с Джо Диксън, за когото не се знае почти нищо като бизнесмен (играл е футбол и дори е бил на проби в ЦСКА преди почти десетилетие), освен това, че иска да купи "Левски". Тиражира се информация, че представлява инвестиционен фонд, за който обаче никой не е чувал. Или поне - никой в публичното пространство. Разликата е, че този път Благой не се появява сам на фронта на преговорите, а с него идва британецът Диксън, който е "човекът с парите".

Вероятно в четвъртък ще чуем повече отговори, което така или иначе е наложително.