Нашият любим футболен клуб Барселона е спасен.

С тези думи президентът на каталунския колос Жоан Лапорта откри заседанието на най-едрите акционери в клуба миналата седмица. След това им обясни, че икономическите операции от лятото са дали резултати и балансът е възстановен.

Лапорта говори за това, че ръководеният от него борд на директорите реши да продаде активи на Барса, както и да инвестира практически виртуални, прогнозни печалби от бъдещето, за да подсили отбора сега. И със спортните резултати на терена да върне инвестицията, а и да генерира средства, които да покрият огромните задължения. Затова и - според немалко хора - безумно, но според президента - гениално, бяха дадени близо 200 милиона евро за трансфери през лято, в което клубът бе на ръба на банкрута.

Разбира се, речта му бе посрещната с щедри аплодисменти.

Но днес елитната медия The Athletic рисува друга картинка, позовавайки се на информации на каталунски журналисти, добрали се до отчетите на Барса, които предстои да бъдат публикувани и официално. Те са били обсъдени на заседанието, което не бе открито за медиите.

Според изтеклите информации, акционерите са одобрили представения проектобюджет, в който е вписан прогнозен резултат на печалба от 275 милиона евро. Това, разбира се, са виртуалните пари, добавени от продажбата на тв права за години напред, както и от процент имиджови такива на клуба по света. Без тях, както е обяснил вицепрезидентът Едуар Ромеу, Барса щеше да е на минус с нови 106 милиона евро за тази година и с 210 милиона евро за следващата.

Още притеснителни факти: Съставът струва (трансферни суми, заплати, бонуси и т.н.) 656 милиона евро за сезон 2022-23 г. Това е с почти 150 милиона евро повече спрямо миналия сезон, когато се говореше, че това е абсурдно раздут разход. Какво да кажем сега?

Повече от 100 милиона евро "светят в червено", а Барса трябва да ги изплати на бившите и настоящите си играчи Филипе Коутиньо, Миралем Пянич, Нето, Френки де Йонг и Марк Андре тер Щеген като бонуси, суми на ръка по трансфери и други, предвидени в контрактите им взаимоотношения. Тези сто милиона Лапорта изобщо не ги спомена.

Снимка: Getty Images

Позитивната новина е, че публиката се завръща. За миналия сезон средната посещаемост бе малко над 55 000 зрители и често стадионът оставаше с хиляди празни места. Сега "Камп Ноу" е пълен със средно по 81 890 на двубой, въпреки че и тук има малък проблем - еуфорията от старта на сезона свърши със загубата от Реал в Ел Класико (1:3 в неделя) и почти сигурното отпадане още в групата на Шампионската лига. Тоест - чака се отлив.

Това отпадане носи и друг негативен икономически ефект. За миналия сезон пряко той е бил в рамките на 12-15 милиона евро като загуба, а сега ще е близо двойно повече, тъй като Барса продаде суб-правата за радио, телевизионно, онлайн покриване на елиминационните мачове предварително. А такива почти сигурно няма да има, не и в Шампионската лига. Тези пари ще бъдат изгубени от графа "виртуални активи".

Барса очаква и още "изтичания" извън планираните разходи и загуби, като Ромеу говори за потенциални такива дори до 200 милиона евро, ако отборът не спечели трофей, не се класира в четворката и не играе Шампионска лига догодина. Със състава, който има, това изглежда малко вероятно, но... Психиката на играчите също страда от случващото се по етажите над тях.

Клубът обяви и, че се оглежда за "солиден партньор" като генерален спонсор, но няма да приеме сума, по-малка от 300 милиона евро. Изобщо - каталунците си знаят цената и статута на глобалния пазар на популярност, но времената не са лесни за компаниите да инвестират такава сума за едно лого на фланелките.

Показателно, реновацията на "Камп Ноу", един от най-старите стадиони в Испания, както и на клубния музей и тренировъчната база, са замразени. Това също е било съобщено на акционерите, представляващи като депутати всички 150 000 членове на Барселона. Няма пари за такива дейности сега - това е положението.

Думата "фалит" не е споменавана на събранието. Говори са за стабилност, за баланс, за успешни финансови операции. Мнозина експерти в Испания обаче са на мнение, че Лапорта върви по много тънък лед и малко по-строго прилагане на правилата от футболните контролни органи и на Ла Лига, и на УЕФА, могат да доведат до това тази кула да се срине.

И тогава - кой знае? Дългове почти за един милиард, които са обезпечени с активите - отбор, маркетингови печалби, тв права и т.н., не са ситуация, в която можеш да раздаваш усмивки и да надуваш балона на позитивното мислене с лафове от типа "всичко е цветя и рози". Барса е в матрицата, икономически. Може да излезе от нея до няколко години, но може и да падне в капан.

А от него изходът е само един и ще отнеме години след това клубът да бъде стабилен в истинския смисъл на думата, не виртуално.

Снимка: Getty Images