На 87 години почина Хари Грег, който през годините е наричан по-често Героят от Мюнхен.

Вратарят на Манчестър Юнайтед и Северна Ирландия е с митичен статут за клуба, тъй като е един от Бебетата на Бъзби. Той е сред деветимата оцелели играчи в катастрофата от 1958 г., когато осем негови съотборници загинаха, а общо 23-ма души останаха в пожара на горящия самолет на летището в Бавария.

Грег е този, който е вадил живи и вече починали от огъня, като на него дължат живота си мениджърът на онзи тим Мат Бъзби, играчите Боби Чарлтън, Денис Вайълет и Джаки Бланчфлауър.

Той спасява и бременната Вера Лукич, съпруга на югославски дипломат, който пътува в самолета, както и нейната малка дъщеря Весна.

Половин век след катастрофата синът Зоран Лукич, който още не е роден тогава, за първи път посещава Великобритания и се среща със спасителя на майка си и сестра си. И негов...

Самият Грег е с изгаряния и се възстановява близо три месеца след ужаса в Мюнхен, но се оправя навреме, за да застане на вратата на Северна Ирландия през лятото на същата година на Мондиал 1958.

"Искам да ме помнят като вратар, играл над 200 пъти за Манчестър Юнайтед, а не заради случилото се в онзи февруарски ден", казва нерядко през годините Грег. Но истината е, че за всички във Великобритания и по света, той е по-известен като Героят от Мюнхен.

"Изключителна важна част от историята на Юнайтед си отива с него", каза тази сутрин след вестта за смъртта му сър Алекс Фъргюсън.

Той бе предпоследният жив член на отбора, наричан Бебетата на Бъзби.

От 18 играчи в онзи състав, 8 загиват в ужаса на Мюнхен, 9 оцеляват, а един не пътува за фаталния мач с Цървена звезда, на връщане от който се случва кошмарът.

След кончината на Хари Грег, днес последният жив член на Бебетата остава сър Боби Чарлтън - вероятно този, който направи най-силна кариера и е най-известен в света на футбола.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos