Ерик Харисън, духовният баща и треньор на най-талантливото поколение на Манчестър Юнайтед, почина на 81-годишна възраст.

Харисън е човекът, който създаде легендарния клас '92, в който се подвизаваха Дейвид Бекъм, братята Гари и Фил Невил, Райън Гигс, Пол Скоулс и Ники Бът.

Шестимата станаха титуляри при Сър Алекс Фъргюсън и през 1999-а спечелиха Шампионската лига след велик обрат срещу Байерн (Мюнхен) в Барселона.

Кончината на големия треньор идва ден след тежкото поражение за Юнайтед срещу ПСЖ с 0:2 в осминафиналите на Шампионска лига.

Снимка: Manchester United Twitter

Сър Алекс, който наблюдава мача на живо, описа Харисън с няколко думи: "Когато дойдох като мениджър, имах големия късмет Ерик да е в отбора и гледах работата му не само с Клас '92, но и с всички млади играчи.

Той изгради техния характер и решителност и ги подготви за бъдещето. Беше учител и им даде пътя и избора чрез много работа и лишения. Това го направи един от най-великите треньори в историята".

Играчите от Клас '92 също почетоха своя бивш наставник.

Гари Невил написа: "Загубихме своя ментор, треньор и човекът, който ни създаде. Научи ни да играем, да не се предаваме и да печелим собствените си битки. Показа ни какво е нужно да играем за Манчестър Юнайтед. Ерик, дължим ти всичко".

Дейвид Бекъм добави: "Винаги ни гледаше и подкрепяше в играта. Все още мога да го чуя как призоваваше "спрете с тези пасове от Холивуд". Обичаме те и сме ти длъжници за всичко".

Снимка: Manchester United Twitter

Харисън се присъединява към Юнайтед през 1981-а, когато става треньор на младежкия отбор, а първият се води от легендарния Рон Аткинсън.

Когато Аткинсън бива уволнен през 1986-а, Сър Алекс Фъргюсън запазва Харисън в редиците, но призовава повече млади играчи да бъдат подготвяни за първия отбор.

През 1992-а Харисън извежда Юнайтед до триумф в Купата на Англия за младежи и стига финал година по-късно.

От онова поколение излизат големите играчи, които днес вече се наслаждават на живота след блестящи индивидуални кариери. Бът работи в школата на Юнайтед, а Гари Невил е телевизионен анализатор. Брат му Фил е треньор на женския отбор на Англия, а Гигс е селекционер на Уелс. Дейвид Бекъм се занимава с шоубизнес и е сред най-големите суперзвезди в Англия.