Европейската футболна централа взе важно за родните клубове решение, а именно да увеличи плащанията по така наречения фонд солидарност.

Това са средствата, които всеки клуб получава на база представянето в евротурнирите на отборите от неговото първенство.

До момента този дял бе 4% за всеки тим, но от 2024-а той ще се увеличи на 7%, на база прогнозираните приходи от 4,4 милиарда евро.

В абсолютни цифри това ще доведе до около 308 милиона евро, които неучастващите в Европа клубове от Европа разпределят помежду си, като за скромните тимове от първенства като българското това си е значително финансиране.

Ето какво написаха от ПФЛ:

"Европейската футболна централа УЕФА взе решение за увеличаване дела на солидарните плащания към клубовете, които не участват в европейските клубни турнири в периода 2024-2027. Увеличението се базира на работата на Асоциацията на Европейските лиги, която внесе предложение към УЕФА, подписано и от Българската професионална футболна лига.

Делът на солидарните плащания се увеличава от 4% на 7% на база прогнозираните годишни приходи от 4,4 млрд. евро. Това ще помогне на всички клубове да защитят своята конкурентноспособност на местно ниво.

В абсолютни цифри това увеличение ще доведе до разпределение на 308 млн. евро към неучастващите клубове, като за сравнение към този момент се разпределят 175 млн. евро.

Солидарните плащания се базират на представянето на клубовете, участващи в европейските турнири, за съответната държава.

За сезон 2022/2023 българските футболни клубове си разпределиха 2 016 000 евро солидарни плащания.

"Очакваме голяма финансова подкрепа за отборите от Първа и Втора лига в България, които разчитат на тези средства, за да развиват детско-юношеския футбол. Благодаря на УЕФА и Асоциацията на Европейскште лиги, че взеха под внимание интереса на отборите от държави като България. Промяната на начина на разпределение на солидарните плащания също ще бъде в интерес на членовете на нашата лига!", коментира президентът на БПФЛ Атанас Караиванов.