Кризата с коронавируса в английския футбол продължава, като трети мач от традиционния "Боксинг дей" бе отложен.

Това е мачът между Бърнли и Евертън, който вчера от Футболната асоциация обявиха, че ще се играе.

По-малко от 24 часа по-късно решението е променено, като заради многото заразени в състава си, Евертън не може да събере нужната група играчи.

По думите на мениджъра Рафаел Бенитес, той разполага само с деветима играчи, което прави провеждането на мача невъзможно.

Така от предвидените 9 мача на 26 декември, на този етап по програма ще се изиграят само три от тях.

Още преди дни бе ясно, че мачовете Ливърпул - Лийдс и Уулвърхемптън - Уотфорд няма да се играят, а сега ги последва и Бърнли - Евертън.

Особено недоволен от цялостната ситуация във вече доста накъсаната Висша лига бе Пеп Гуадиола, който призова за стачка и спиране на първенството.

Според него всички тези отлагания ще доведат до претоварване на графика през пролетта и допълнително застрашаване здравето на играчите. Освен това той изрази и недоволство от цялостния график на футбола в Англия, който е прекалено претоварен.

"Не е проблемът в мачовете на Боксинг дей. Това е една от традициите, които правят Висшата лига толкова специална. Хубаво е, че в празничния ден хората идват на мача с целите си семейства. Генералният проблем е календарът през цялата година - национални шампионати, мачове на националните отбори, международни клубни турнири и т.н.

Този проблем е голям и трябва да бъде решен. Футболистите имат 2-3 седмици почивка през лятото и това е всичко. След това почва сезона. Това е всяка година. Прекалено натоварващо е. Здравето на футболистите трябва да бъде на първо място. Щом говоря за това, трябва да обърна внимание на Висшата лига. Това е единственото първенство, където не приеха правилото за петте смени. Оставиха само три! Защо?

Трябва футболистите и треньорите заедно да вдигнем стачка или голям протест, защото само с думи нищо няма да се промени. Интересите на УЕФА, ФИФА, Висшата лига, телевизиите и рекламодателите са се превърнали в по-важни от здравето на хората", заяви той.