Футболната асоциация на Южна Америка - КОНМЕБОЛ, официално отне домакинството на Копа Америка от Колумбия.

Страната трябваше да посрещне надпреварата заедно с Аржентина след по-малко от месец, като дори финалът трябваше да е в колумбийския град Баранкила.

Причината за това решение са нестихващите протести срещу правителството в Колумбия, заради които КОНМЕБОЛ прецени, че обстановката не е безопасно. Дори правителството на Колумбия потвърди, че не е най-добрата идея от 11 юни в страната да има Копа Америка, като поиска отлагане на турнира за края на годината.

Това обаче е невъзможно, защото този турнира вече бе отложен веднъж. Вместо миналото лято, подобно на Европейското, той ще се проведе през тази година. Очаква се Аржентина да приеме абсолютно всички мачове в турнира.

Протестите в Колумбия избухнаха след предложените реформи в здравеопазването и данъчната система от страна на президента Иван Дуке.

В основните градове Богота, Кали и Меделин, ежедневно се стига до сблъсъци между протестиращи и властите, като в последните десетина дни 40 човека изгубиха живота си в тези сблъсъци.

Лидерите на протестиращите категорично обявиха, че ще направят всичко възможно да провалят Копа Америка, ако тя се провежда в родината им.