За трета поредна година УЕФА ще промени мястото на финала в Шампионска лига, като този път причината няма да е пандемията от коронавирус.

По план най-важният мач в клубния футбол трябваше да се играе на стадиона бужи "Крестовски" в Санкт Петербург, но след вчерашните събития и все по-изострящият се конфликт между Русия и Украйна, промяната изглежда неизбежна.

От УЕФА вече съобщиха, че следят внимателно ситуацията и започват работа по определянето на нов стадион, който трябва да приеме насрочения за 28 май финал.

Европейската футболна централа внесе уточнение, че в подобно решение няма да има никакви политически мотиви или заемане на страна, а просто ще се гледа безопасността на отборите участници в мача за трофея и техните фенове.

Медиите в Англия информират, че местната федерация и управителите на "Уембли" веднага са се свързали с УЕФА, предлагайки стадиона за домакин.

Като основен мотив на тази кандидатура е, че вероятността поне един английски тим да е на финала е огромна, а евентуален мач за титлата с английски тим със сигурност ще спомогне за невероятната атмосфера.

Все още обаче няма нищо официално, но при всички положения финалът ще отиде в някои от големите арени на Западна Европа.

Ако това се случи, то за трети пореден път финалът в Шампионска лига ще бъде изместен. В последните две години мачът трябваше да се играе в Истанбул, но пандемията наложи неговото преместване.

И в двата случая късмет извади Португалия, защото мачът между Байерн (Мюнхен) и ПСЖ през 2020-а се играв на "Луж" в Лисабон, а миналогодишният финал между Челси и Манчестър Сити се игра на "До Драгао" в Порто.