Отборът на Палмейрас е футболният крал на Южна Америка.

Палмейрас успя да излъже сънародниците си от Сантос с 1:0 насред "Маракана", като решителният гол падна в 99-ата минута на финала.

Наистина странен финал, който със сигурност разочарова през първите си 95 минути, но когато всички очакваха продълженията, магията на Копа Либертадорес отново излезе на преден план.

За общо 104-те минути игра, двата бразилски гранда отправиха общо само три точни удара, но този на Брено Лопес дълбоко в добавеното време реши всичко.

Нападателят се появи в игра в 85-ата минута, като 15 по-късно успя да засече с глава невероятното центрирането на Рони. А това се оказа решителният момент в най-престижния клубен турнира в Южна Америка.

Това донесе втора титла от турнира за отбора на Палмейрас, който за първи път триумфира през 1999-а, като освен това има още три загубени финала. За Сантос, отборът създал Краля на футбола Пеле, остава разочарованието от нелепо допуснатото поражение насред "Маракана".

Също така за втора поредна година носител на трофея е бразилски тим, а и за втора проедна година се решава в последнтие минути. Миналият сезон Фламенго до 89-ата минута изоставаше от Ривър Плейт, но само в рамките на три минути обърна тотално развоя на срещата. Последните мигове от финала се оказаха решаващи и днес.

Снимка: Getty images

Редовната част на мача трябваше да приключи още след 98 минути игра, но ексцентричният треньор на Сантос - Кука, се отчете с проява, за която със сигурнсот ще съжалява.

Той попречи на противников играч да изпълни тъч, получи червен картон, а около всичките разправии и мелета, мачът трябваше да бъде удължен допълнително.

Кука умоляваше реферът да не го гони, но в крайна сметка се примири и скочи при служебните лица на Сантос, които бяха по-скоро като страстни фенове. Именно в тези минути над добавеното от съдията продължение, Палмейрас нанесе решителния си удар.

Снимка: Getty images

Иначе определено няма с какво друго да запомним този мач.

До самият гол нямаше никакви чисти положения, а двата отбора предпочитаха да заложат на сигурността, вместо да радват феновете с добрия футбол, който по пътя към финала демонстрираха, че могат да играят.

Нервите и страстта ги имаше, но не чисто футболните моменти. Може би това бе повлияно от факта, че мачът започна при температура от 34 градуса в Рио де Жанейро.

Остри сблсъсъци от самото начало и южоамериканска страст, но не и фамозни бразилски отигравания и радост за ококото.

Снимка: Getty images

Още в 9-ата минута имаше влизане с двата крака напред и меле между играчите, което обнадежди феновете, че може би ни очаква пореден вълнуващ финал.

А и Копа Либертадорес зададе стандарти за незабравими финали в последнтие години.

Нищо такова обаче не се случи. Самият факт, че два бразилски гранда не успяха да си създадат чисто положение, е ясно показателен за събитията на терена.

Финал за Копа Либертадорес обаче няма как да премине без драма, а последните минути, доста отвъд 90-ата напълно доказаха това твърдение.

Действията на Кука, червеният картон и нервите, както и рештелният гол в 99-ата минута осигуриха драма, която ще се помни.

А радостта е за Палмейрас. Да, тя не е пред хиляди на "Маракана", но е радост след триумф в най-престижния клубен турнир на контиента.

Сълзите пък са за играчите на Сантос, които по доста наивен начин изтърваха шанса си за четвърти трофей от турнира.

Снимка: Getty images

Снимка: Getty images

Снимка: Getty images