Страхотен цирк се разиграва 45 дни след финала за Африканската Шампионска лига. Континенталната асоциация нареди преиграване на реванша, след като повече от месец тунизийският Есперанс се чувстваше и празнуваше като шампион.

Хронологията:

На 1 юни Есперан спечели с 1:0 срещу гостуващия Уидад (Мароко) и с общ резултат 2:1 вдигна трофея.

Мачът изобщо не се доигра, след като 30 минути преди края гостите изравниха, но голът им бе отменен заради нарушение в атака (или засада, не стана много ясно). Конфузно, нямаше преглеждане с видеоповторение, каквото в турнира се прилага.

Реферите се суетиха, озъртаха, влизаха в съдийската стая на консултация... 30 минути никой не каза на играчите, че всъщност мониторът в будката за ВАР до терена... не работи. И е било така от началото на мача, просто не бе имало друга ситуация за разглеждане. Реферите са знаели, но не са уведомили играчите. Час и 20 минути по терена имаше разправии, но мачът не се подновяваше.

И изобщо не се доигра - Уидад напусна терена в знак на протест срещу липсата на ВАР и справедливост, а Есперанс вдигна купата, получи медалите и празнува с 60 000 фенове.

Но обжалването на мароканците сполучи и Африканската конфедерация нареди преиграване. Спортният арбитражен съд в Лозана (КАС) отхвърли апела на Есперанс, но сега разглежда друг - от Уидад, като крайното решение ще дойде не преди 31 юли. Защото клубът от Казабланка не просто иска преиграване, а направо служебна победа!

Циркът е пълен.

Най-вероятно ще има нов мач-реванш, който няма как да е преди края на месеца и позицията на КАС. Тогава и играчите на двата тима ще са на линия след Купата на Африка. Освен, ако КАС в Лозана не отсъди в полза на Уидад и не даде купата на този отбор.

Но в такъв случай е гарантирано, че Есперанс ще обжалва. Изобщо - краят на този абсурден спектакъл извън терена е още далеч, бъдете сигурни. Освен това решението е да се играе само един плейофен мач, а не два! Резултатът от първия финал също е анулиран, съобщи регионалната конфедерация на континента.

Също тя - Африканската конфедерация, нареди на тунизийския клуб да върне трофея и медалите, а и махна името му от списъка с шампиони на континента в сайта си.

Целият този карнавал на хаоса и объркването продължава вече 45 дни.

Куриозно, първите кръгове на турнира за следващия сезон, са след около 3 месеца, през октомври. А още нямаме шампион за миналото издание на надпреварата.