Палестинският футболист Мохамед Рашид, който играе за индонезийския Персиб Бандунг, отказа да се снима заедно с останалите си съотборници пред призив за край на войната в Украйна преди последния мач на клубния си тим за първенство. Рашид обаче излезе с позиция, в която обяснява защо не е последвал примера на почти всички останали футболисти и отбори в световния футбол, които са обединени около това войната да приключи.

“Отказах да застана зад този лозунг, защото в него няма нищо честно. Очевидно е, че не подкрепям войната, не подкрепям това, което се случва в Украйна и определено не подкрепям Русия. Не подкрепям тези действия. Аз съм категорично срещу всякакви войни и прояви на насилие”, обясни Рашид пред Goal.com.

Toй обясни действието си с това, че когато нещо подобно се случва в Европа, цялото внимание е насочено натам, но при сходна ситуация в Палестина, никой не е подкрепил родината му.

“Тогава опитахме да направим същото, в Палестина войните през годините не са били малко. Но от ФИФА ни казаха, че не можем, че е против правилата им и че така смесваме спорт и политика. Всичко е въпрос на гледна точка и честност”, добави той, подчертавайки, че световната централа прави точно това - смесва политика и футбол.

“Те гледат на нашите животи като на мюсюлмани, на араби, като на недостойни и незначително. В крайна сметка всички сме просто човешки същества. Искаме да живеем в мир и щастие. Но не можем да надигнем глас срещу случващото се в Палестина, Сирия, Ливан, Йемен и Ирак? Просто това е лицемерно”, обобщи палестинецът.