Папа Франциск даде интервю за спорт и футбол в италианския вестник "Гадзето дело спорт" в първите дни на 2021-ва. Аржентинецът говори за запалянковските си страсти, за своя скромен опит като играч, за ярки спомени с мачове и ... Диего Марадона.

На два поредни Мондиала знамената на аржентинските фенове бяха наредили ликовете на Диего, Лео Меси и папата един до друг, опитвайки да призоват и силите свише за победи на своя отбор.

"На терена Марадона бе поет, той даваше радост на хората. В Аржентина, в Неапол, а и не само... Извън игрището диего бе много чувствителен, "чуплив" и уязвим човек", спомни си главата на католическата църква за починалия в края на ноември футболен мит.

Папа Франциск разказа любопитната история на това как не е успял да гледа финала на Мондиал 1986, който бе най-великият миг на Марадона във футбола.

Той е живеел в Западна Германия по това време, а именно срещу този отбор бе финалът на аржентинците в турнира.

"Не видях мача, но на сутринта в Университета някой бе написал на дъската в кабинета Viva Argentina и разбрах, че сме спечелили. Беше твърде смело, все пак бяхме в Германия. Това бе победа на самотата за мен, нямаше с кого да я споделя тогава, защото не бях в родината си".

Папата говори за детството си, като определя стадиона на тима Сан Лоренсо като "едно от най-важните места за мен и семейството ми". Именно на този отбор той е привърженик и до днес, като има и членска карта.

Като хлапе не е играел добре футбол, въпреки че се е интересувал и е гледал мачове.

"Когато не си добър и бърз в краката, те слагат на вратата - казва в интервюто. - Така станах вратар в ученическите отбори, а после и в университетските ми години. Играехме постоянно, навсякъде. В Европа също бе така, когато дойдох да следвам тук."

Франциск говори и за един от големите проблеми на спорта в наши дни - допинга.

"Това не е просто измама. Това е начин да унищожиш доверието в нещо толкова красиво като спорта. По-добре да загубиш, но да си чист, отколкото да спечелиш с измама. А това е нещо, което важи за целия свят, не само за спортния."