Милиардерът Джим Ратклиф, собственик на компания ИНЕОС, официално е заявил намерението си да закупи Манчестър Юнайтед, съобщи вестник "Таймс", цитиран от агенция "Ройтерс".

Семейство Глейзър, американският собственик на футболния клуб, обяви през ноември миналата година, че започва да търси други опции за 20-кратния шампион на Англия, включително нов инвеститор или потенциална продажба.

"Официално заявяваме, че влизаме в процеса", каза говорител на ИНЕОС пред "Таймс", без да добавя други детайли.

Ратклиф е добре познато име и вече се опита да купи клуб от Висшата лига през лятото, след като направи оферта за Челси, когато Роман Абрамович трябваше да продаде клуба заради международните санкции. Той обаче загуби битката от американски консорциум, воден от Тод Боели, който плати 2,5 милиарда паунда и обеща 1,75 млрд. паунда в инвестиции в лондонския гранд.

Getty Images

Феновете на Манчестър Юнайтед настояват за промяна на собствеността, а към семейство Глейзър е насочена сериозна критика, тъй като отборът за последно спечели трофей през 2017 година.

Тимът заема четвъртото място във временното класиране във Висшата лига с 38 точки след 18 кръга, на 1 точка зад Манчестър Сити, но на 9 от лидера Арсенал. Официалното подаване на оферти за клуба започва през февруари, като се очаква да има и кандидати от САЩ.