Австралиецът Джош Кавало се превърна в първия професионален футболист в света, който призна хомосексуалната си ориентация още докато е активен играч.

21-годишният ляв краен бранител играе за тима на Аделаида Юнайтед в родината си, като използва социалните мрежи, за да разкрие своята сексуална ориентация.

"Най-после се чувствам готов да говоря за нещо, което искам да споделя през целия си живот, но никога не съм успявал.

Аз съм футболист и съм гей. Всичко, което искам, е да играя футбол и да бъда третиран както всеки друг играч.

В продължение на шест години се боря да не разкривам това от страх. Щастлив съм, че вече споделих всичко. Все пак това е повече от футбол, това е моят живот", написа той.

Макар да се смята, че има доста професионални футболисти с хомосексуална ориентация, Джош Кавало е първият, който се осмелява да признае това докато все още играе.

Витае разбирането, че футболът, особено този в Европа, все още не е готов да приеме добре факта, че играта е изпълнена с такива играчи. Това би предизвикало гнева най-вече на феновете на отборите.

Именно заради това не е изненадващо, че първото признание дойде от лига като австралийската, а за часове непознатия до този момент Джош Кавало се превърна в глобална звезда.

В социалните мрежи той получи огромна подкрепа, включително от някои от най-големите клубове и звезди на планетата.

Байерн Мюнхен, Ливърпул Арсенал, Манчестър Сити, Ювентус, Златан Ибрахимович, Жерар Пике, Антоан Гризман и Гари Линекер бяха само част от профилите, които изразиха подкрепа към Кавало в социалните мрежи.

Вече дори се появиха прогнози, че този негов ход ще вдъхне увереност на много други играчи с различна сексуална ориентация, които постепенно ще започнат да я разкриват без страх.