Изпълнителният директор на "Левски" - Павел Колев, бе обект на доста критики от "сини" фенове в последните седмици.

Към него чрез социалните мрежи бяха отправени доста въпроси, а медиите дори се появиха информации, че заради натиска Колев може да реши да напусне клуба. Той обаче сподели, че на този етап това не стои на дневен ред.

Той също така сподели, че е подал своята оставка при избора на нов Надзорен съвет. Мажоритарният собственик Наско Сираков обаче го е помолил да остане на работа в клуба.

Колев коментира и темите около неустойката на бившия треньор Петър Хубчев и обвиненията към него за злоупотреби около зимния лагер на "сините" в Турция в началото на годината.

Изпълнителният директор за пореден път направи мрачна прогноза, че стартирането на процедура по несъстоятелност не е толкова далеч, като до този мрачен сценарий може да се стигне още в следващите 2-3 седмици, ако не се намерят средства.

"Основният повод за пресконференцията бе да анонсираме няколко неща. Предстои реализирането на голям проект - възстановяването на членските карти.

Работим с Тръста. Важно е да се каже, че разграничавам понятията "прозрачност" и "отчетност". Би трябвало да е ясно не само как се взимат решенията, а и как то се изпълнява. Това е прозрачност. За отчетността работим с тръст "Синя България". Там става дума за това какви приходи е реализирал клуба и как ги е разходвал. Неведнъж съм им благодарил. Там има 3-4 момчета, без които кампанията в последните месеци нямаше как да се случи. Има разходи за пици след мач, медикаменти и т.н., които са в графа "Други" на отчетността, поднасяна от нас на Тръста. Левски е първият клуб в България, който свали завесата пред феновете си. Това крие и рискове. Хора с интерес могат да създават напрежение. Но всеки има право да пита.

Няма въпрос, на който да не мога да отговоря. Но няма такъв, зададен във "Фейсбук", който да ме накара да си подам оставката. Най-важното нещо е когато си лягаш вечер, да можеш да приемеш какъв си. И да не се срамуваш от себе си. Аз знам, че съм постъпил в повечето ситуации така, както са ми повелявали принципите. Далеч съм от мисълта, че не съм допускал грешки. При нас се случиха много неща, които не можеха да бъдат планирани. През февруари нямаше как да знаем какво ще последва. Знаем, че не сме перфектни. Нито една стотинка не е похарчена злонамерено. Който не е съгласен с мен, може да се срещнем в съда.

Истината за моята оставка е следната: Анонсирах, че това ще се случи, когато има намерение за смяна на собствеността. Факт е, че аз съм поканен в Левски от Спас Русев, а след това останах при Васил Божков. Но новият собственик преценява кой да остане и кой не. Аз изчерпах всички лостове, по време на карантината, за да разблокирам ситуацията, при положение, че останахме без генерален спонсор. На първото заседание на Надзорния съвет си подадох оставката. Изтъкнах мотива, че те могат да изберат да тръгнат по различен път.

Липсата на перспектива пред клуба ме тревожеше. Защото не можех да помогна, а не защото не съм си получавал редовно заплатата. Това не е новост за мен. Помолиха ме да остана до 31.12. Изразих несъгласие с поведението на Тити Папазов в една от медиите. Казах му, че това поведение отблъсква хората в този тежък момент. Сметнах, че е морално да остана, защото съм научил как се управлява клуб най-вече от Наско Сираков. Мога да го нарека приятел и имам морално задължение към него. Втората причина бе моралният ми дълг и към клуба.

евски няма финансови отношения с фирми, свързани с феновете. През годините е имало. Такива и за екипировката. Там имаше трета страна - с управител Димитър Костадинов. Той е брат на Любомир Костадинов. Договор имаше и за сайт и мобилно приложение. Там са платени суми на фирми. Дължат се 24 000 лева. Има дело срещу нас, но нито има сайт, нито приложение. Но това са отношения от 2017-а година. До 18.07 имахме договор за охрана с фирмата "Спорт Секюрити". Беше LSFC преди. Имаше и договор, с който на "Левски Маркетинг" се отстъпваше дейността на магазина. С управител Димитър Костадинов, отново. В момента нямаме подобни отношения.

Охранителната фирма е с управител Мартин Фердинандов. Тя охраняваше мачовете на Левски срещу 42 лв на човек, без ДДС. Едното е охрана на съоръжението. Денонощно. Второто е на самите събития - домакинските мачове. Тя е мач за мач. Прави се план за охрана. За всяка среща и се декларира на МВР. Това беше в първите месеци на 2019. След това те казаха, че за тази цена не са възможни нещата. Предложена ми беше цена от 80 лева, без ДДС. Писах мейл на Управителния съвет. Той реши предложението да бъде прието. Подписахме нов договор. Когато клубът остана без генерален спонсор, отидох да говоря с феновете. Свалих всички карти. С трансферите през зимата утежнихме ситуацията. А аз помолих официално това да не се случва. Но се случи. И помолих феновете да намалим сумата за охраната. Цената стана 65 лева без ДДС. Приех, подписахме и това беше. С Мартин Фердинандов се срещнахме, той пак помоли цената да се върне на 80 лева. След това фирмата взе решение да се откаже от охраната на мачовете на Левски. Той ми каза, че фирмата търпи негативи. И са решили да се оттеглят. С това сътрудничеството ни приключи. Сега се справяме с подръчни средства и материали.

Нямам право да коментирам има ли дело на Хубчев към Левски. Договорът няма как да бъде подписан с друг, освен немския паспорт на Хубчев, защото той няма български.

Да, той има клауза в договора си и тя е двустранна. Едно от договаряните неща беше при предсрочно прекратяване на договора, клубът да му дължи суми до края на договора. В зависимост от вината, изплащането става в едната или другата посока. Не е ясно дали ще платим всички заплати. Това е въпрос на разговори, които вървят и в момента.

Давам ви пример. Интер не уволни Конте предсрочно, защото трябваше да плаща сериозна неустойка. А в същото време клубът плаща на Лучано Спалети. Все още. При нас Славиша Стоянович стоя 10 дни в България, след като се разделихме, за да се увери, че ще си получи парите.

Лицензът на Левски, по линия "Петър Хубчев" не е заплашен. Не бива да се слагат някакви неща в изреченията, без да се разбира значението им. Ако се стигне до дело и Левски го загуби, ще бъде много тежко за клуба. На този етап няма подобна ситуация. А и да има, всичко е конфиденциално и аз нямам право да изнасям информация.

Зимният лагер в Турция стана тема в клуба. Имаше и вариант за подготовка в Кипър. Започнахме да събираме предложения към нас от различни фирми. Съобразявахме се основно с изискването на треньора да има терен, който да е само за ползване от Левски. Това струва пари. А и от много места ни отказаха. Ивайло Петков пътува до Анталия, огледа терените, писа доклад и показа офертите. Те са 16 или 17. Проблемът в Кипър беше, че трябва да се пътува с автобус за терена и той не беше ексклузивно за нас. Хубчев го отказа. А в Турция играчите на Черно море са били по четирима в апартамент, а ние бяхме по един. Имали сме възможност да си го позволим. Злоупотреба не е имало", заяви Колев.