Изпълнителният директор на Левски Павел Колев, говори за състоянието на клуба пред "Диема".

Той отново засегна темата около собствеността на "сините", като направи интересно разкритие, че Васил Божков е спасил клуба от фалит.

"Ако искаме да запазим Левски, са нужни спешни мерки. Ситуацията е такава, каквато е - дружество със свръх задължения. Това поставя нещата на карта. Ако не се беше намесил Васил Божков, Левски щеше да фалира много скоро.

В първите дни ситуацията в клуба беше доста тежка. В детайли относно структурата на дълга на Левски няма да влизам, защото не е уместно.

Аз знам кой ме е поканил, знам откъде идва финансирането за спасяването на Левски, а оттам-нататък има процеси, които ще се реализират. Васил Божков е най-хубавото нещо, което се е случвало на Левски през последните 10 години.

Остава най-важното - да се платят задълженията към НАП. Има процедура, която трябва да изпълним. Цялото задължение към НАП е една колосална сума, която ще изисква доста време, за да бъде изплатена. Откакто Спас Русев е в Левски, клубът не е погасявал задълженията си към държавата.

Аз изпълнявам това, за което съм нает. Занимавам се със съвсем други неща. Поканата да заема поста на изпълнителен директор дойде от Васил Божков. Преди това имах покана и от Спас Русев, но не успяхме да стигнем единомислие. Няколко дни по-късно ми се обади Васил Божков. Имахме съвпадение на идеи и беше перфектна възможност да помогна на Левски и да покажа на себе си, че мога да се справям с определени неща.

Васил Божков на мен нищо не ми е обещавал. Обсъждахме начините за спасение на Левски. Както той, така и аз имахме предварителна информация. Начертахме план, в който трябваше аз и двама членове да направим детайлен одит. Когато одита приключи, разбрахме каква е цялата сума и започнахме да правим плащания и да погасяваме.

Левски първо трябва да се класира за европейските клубни турнири по спортен път и след това да получи лиценз. В това отношение Левски е поставен в много тежка ситуация, защото информацията, която е подадена към УЕФА не е била коректна. Колегите от УЕФА са го установили и за това са наложили това наказание.

Това наказание, за което се шумя доста в края на миналата година удари камбаната. Бяха взети спешни мерки. Заплатите за декември и януари са платени от Васил Божков. Това е солидна част от тези 3 милиона. Има и други плащания, които са извършени. Приоритетните бяха тези към футболисти, клубове, персонал и лицензиране.

На първо място трябваше да се смени треньора. Георги Дерменджиев е назначение на Васил Божков. Обсъдихме кандидатурите и стигнахме до решението, че това е най-подходящата. Станимир Стоилов не е бил сред кандидатурите. Със Станимир Стоилов съм говорил много пъти, дори след назначението на Георги Дерменджиев. Станимир Стоилов е в друга орбита. Аз лично смятам, че ако той не направи някакъв компромис в името на Левски, ще е много трудно Левски да може да си позволи такъв треньор.

Левски е в много трудна ситуация, ако някой очаква да се изсипе златен дъжд на стадион "Георги Аспарухов" това няма как да се случи.

Средствата, които са инвестирани не отговарят на качеството, което отговаря за Левски. Футболистите не са подбирани, както трябва. Габриел Обертан е минало за Левски. Той е футболист с визитка. Със сигурност един от най-добрите футболисти, които е играл в България. Той беше неуспешен експеримент за Левски. Не очаквайте да коментирам заплатата на Обертан. Знам каква беше. За Левски беше жизненоважно да се раздели с него.

Дори след затягането на коланите Левски ще има приличен бюджет и ще бъде конкурентен на останалите кандидати за шампионската титла. Опитваме се да намалим бюджета за заплати с 30%, но това няма как да стане веднага", заяви Колев.