Спорове за това кой е най-добрият футболист в историята може и да има.

Всяко десетилетие е раждало нови и нови такива дискусии. Защото ги има Кройф, Марадона, Феномена Роналдо, Меси, Кристиано... Аргументи и доводи за всеки един от тях не липсват.

Но Краля на футбола остава един. Вече повече от половин век тази титла, дадена му не по кръв и наследствено право, а от хората, остава.

Едсон Арантес до Нашименто - Пеле, днес навършва 79 години.

ВИЖТЕ В ГАЛЕРИЯТА КУЛТОВИ СНИМКИ НА КРАЛЯ НА ФУТБОЛА>>>

Пеле на 18 - едно слънчево хлапе, което става лице на футбола

Снимки: Getty Images/Guliver Photos

Едва на 17 плени света на Мондиал 1958, вдигна титлата с Бразилия, а усмивката му и невероятните футболни качества се превърнаха в символ на играта.

Във времена на страхотни играчи, Пеле е с глава и рамене над другите. Той прави неща, които другите не могат да помислят да опитат. Финтове, прехвърлящи удари, задни ножици или топовни изпълнения от преки свободни с външната част на крака. Да, и други имат такива фокуси - по веднъж-два пъти, но той е единственият, който го прави редовно.

Невероятно съчетание от физическа сила, пъргавина, технически сръчности сякаш играе бос на улицата... Феноменален играч.

Вкарва 1283 гола в 1366 мача. Поне според официалната статистика. Някои от тях са шедьоври, които те оставят със зяпнала уста и днес. За Бразилия има 77 попадения в 92 двубоя.

Тръгнал от огромната бедност на Трес Корасоис, градче в щата Минас Герас, израснал в Бауру, в дома на Дондиньо - както е прякорът на баща му, играл за Флуминензе, малкият иска само едно като дете - да играе футбол. Нищо, че с надежда да стане някое светило в науката и един ден да е президент, татко му го кръщава на Томас Едисон.

Embed from Getty Images

През 1950-а на един от малкото радиоприемници в Бауру слушат с хората от цялата улица финала на Мондиала, който Бразилия удивително губи от Уругвай на "Маракана", а на отбора стига и равенство.

Малкият плаче и се кълне, че световната титла ще дойде в страната, а той ще е човекът, който ще я донесе.

Осем години по-късно го прави в Швеция, където е напълно непознат 17-годишен хлапак, резерва в тима на селесао. Ефектът от появата му е толкова силен, че в Европа той става символ на игра, каквато до този момент не е виждана. Импровизация, атракция, ефективност. Всичко в едно.

В следващите години Пеле и неговият Сантос се превръщат в нещо като футболен Харлем Глоубтротърс, канят го на турнета из Европа и Южна Америка. Завършва кариерата си през 1977 г. в Щатите, в проекта Ню Йорк Космос, редом с Бекенбауер и Киналя. Преди това играе 18 сезона за Сантос.

Embed from Getty Images

Пеле печели три световни титли с Бразилия и е основната движеща сила на това златистите фланелки да се превърнат в нещо магическо и мистично във футбола за поколения фенове от цял свят.

Да, след него блестят Зико, Сократес, Роналдо, Ромарио, Кака, Роналдиньо... Но Пеле, както и рано изгасналият гений Гаринча, са първите, омагьосали света.

В последните години е лице на ФИФА, открива световни първенства, церемонии, награждава... Здравето му обаче е разклатено и на три пъти бе приеман по спешност в болници в Рио де Жанейро след 2017-а. Има проблеми с бъбреци и сърце, но не спира да пътувас ангажиментите си като посланик на играта, която обичат милиарди.

Вечният спор - той или Марадона, вероятно никога няма да намери отговор еднозначно и колкото запалянковци има на планетата, толкова са мненията.

Но Краля е един - прякорът му, получен някъде във втората половина на 60-те години, остава прилепнал и до днес.

Тронът си е за Пеле.

ВИЖТЕ В ГАЛЕРИЯТА КУЛТОВИ СНИМКИ НА КРАЛЯ НА ФУТБОЛА>>>

Снимка: Getty Images/Guliver Photos