Пеле поздрави Кристиано Роналдо за трите му гола във вратата на Каляри в неделя (3:1 за Ювентус), с които португалецът официално надмина Краля на футбола при реализаторите. Или поне - официално според бразилския идол.

Роналдо вече има 770 гола, докато Пеле е със 767, според ... самия Пеле и бразилския му клуб Сантос. Според европейските статистици, той е със 757 попадения и бе надминат от Кристиано още преди месец.

Сега вече съмнения няма и 80-годишният Едсон Арантес до Насименто написа в Инстаграм:

"Животът е солов полет и всеки сам прави траекторията на своето пътешествие в него. А твоето пътешествие е прекрасно! Възхищавам ти се, харесва ми да те гледам как играеш, поздравления за това, че надмина рекорда ми за голове в официални мачове!"

Според Статистическата федерация RSSSF, призната и от ФИФА, Роналдо вече е номер едно в историята по голове. Доктор Йожеф Бицан е вкарал 805, но 27 от тях са в неофициални двубои за дублиращи и аматьорски тимове.

Така Кристиано е пред него и Пеле.

Отговорът на португалеца след написаното от Краля в социалните мрежи не закъсня:

"Последните няколко седмици бяха пълни с новини и статистики, които твърдяха, че съм надминал Пеле по голове. Благодарен съм, но сега искам да обясня защо до днес не приемах, че съм постигнал това.

Моето огромно уважение към мистър Едсон Арантес до Насименто е причината. Аз броя неговите голове за 767, както твърдят бразилските източници. Винаги съм имал респект към футбола от онези години, затова и приемам техните статистики. Така едва днес минах този рекорд.

Първите ми думи са насочени точно към самия Пеле:

Няма нито един играч на планетата, който не е израснал, слушайки истории за неговата игра, голове и постиженията му. Аз не съм изключение. Това е причината да съм изключително щастлив, че съм го надминал по голове. Никога не съм дори мечтал за това като хлапе в Мадейра, преди да започна пътя си във футбола."